JAJECZNICA Z KURKAMI I KOPERKIEM Jajecznica z kurkami i koperkiem KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.17)3 Michał@MilionSmaków Tradycyjne, ale jedno z ciekawszych i smaczniejszych dań sezonowych. Ciężko sobie wyobrazić sezon wakacyjny bez jajecznicy ze świeżymi kurkami na śniadanie. Tym razem polecam wersję z koperkiem, który dodaje interesującą nutę smakową. SKŁADNIKI 6 szt. jajek125 g kurek1 cebula1 łyżka masła1 łyżka koperkuszczypta soliszczypta mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 105 5,2% Bialko 7,6g 5,1% Weglow... 2,1g 1,1% Tluszcze 6,7g 11,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 341 17% Bialko 24,8g 16,5% Weglow... 6,9g 3,5% Tluszcze 21,9g 36,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kurki dobrze oczyścić z piasku i ziemi i pokroić (mniej więcej na pół)Cebulę pokroić w drobną kostkęRozpuścić masło na patelni i zeszklić cebulę (około 3 minut smażenia)Dodać kurki i smażyć około 5 minut pod przykryciem w dużej temperaturzeJajka roztrzepać w misce razem z solą i pieprzemWlać jajka na patelnię i smażyć aż uzyska pożądaną konsystencję (najlepiej lekko płynną)Nałożyć na talarze i posypać posiekanym drobno koperkiem