JAJECZNICA Z KURKAMI, SZCZYPIORKIEM I CHIPSAMI Z RUKOLI Jajecznica z kurkami, szczypiorkiem i chipsami z rukoli KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.93)14 Michał@MilionSmaków Klasyczna polska jajecznica z kurkami i cebulką wzbogacona o dość nietypowe dodatki: oliwki, które dają ciekawą przeciwwagę smaku i chipsy z rukoli. Ciekawe połączenie różnych konsystencji produktów i różnorodnych smaków. SKŁADNIKI 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki rukolipół łyżeczki soli¾ szklanki kurek2 łyżki masła2 szt. cebuli dymkipół łyżeczki mielonego pieprzu4 szt. jajek4 łyżki szczypiorku2 łyżki sera z Pag (może być parmezan)4 szt. oliwek zielonych PRZYGOTOWANIE Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Na talerzyk wylej oliwę z oliwek Zamaczaj pojedyncze liście rukoli w oliwie i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Posól liście i wstaw do piekarnika na 4 minuty (w termoobiegu) Umyj i osusz kurki Rozgrzej masło na patelni i wrzuć kurki Smaż około 4 minut mieszając od czasu do czasu Dodaj posiekaną cebulę dymkę (bez szczypiorku) i podsmażaj aż zrobi się przezroczysta Wbij jajka do miski Dodaj sól i pieprz i dobrze wymieszaj Wlej jajka na patelnię i smaż mieszając aż będzie prawie ścięta Dodaj posiekany szczypiorek Poczekaj aż konsystencja będzie taka jak lubisz i przełóż jajecznicę na talerze Posyp startym serem z Pag i ułóż na wierzchu chipsy z rukoli Przetnij oliwki na pół i połóż na jajecznicy Najlepiej podawać z kanapką ze świeżego pieczywa lub chrupiącą grzanką