JAJECZNICA Z TRUFLAMI Jajecznica z truflami KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Kuchnia polska Kuchnia francuska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.83)24 Michał@MilionSmaków Wyjątkowe śniadanie, które można szybko przygotować. Świeże trufle dość ciężko kupić w Polsce, ale właśnie we wrześniu jest na nie sezon, więc powinno się wam udać. Wystarczy kilka gram a jajecznica będzie miała wyjątkowy smak i aromat. Do tego kromka świeżego pieczywa i dobra kawa - palce lizać. SKŁADNIKI 2 szt. jajek1 łyżka masła (do smażenia)10 g trufli czarnych2 szczypty soli1 pomidor (mały)1 łyżka szczypiorku Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 87 4,3% Bialko 5,5g 3,7% Weglow... 2,1g 1% Tluszcze 6,3g 10,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 274 13,7% Bialko 17,5g 11,6% Weglow... 6,5g 3,3% Tluszcze 20,1g 33,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka wbij do miskiDodaj sólZetrzyj do jajek skórkę trufli a resztę grzyba pokrój w cienkie plasterki (polecam ciąć obieraczką do warzyw)Jajka dobrze wymieszaj widelcemRozgrzej masło na patelniWlej jajka i smaż ciągle mieszając do uzyskania ulubionej konsystencji (w moim przypadku to jeszcze lekko płynna jajecznica)Przełóż jajecznicę na talerz i połóż na niej kawałki trufliPosiekaj drobno szczypiorek i posyp nim jajecznicePomidora przekrój na ćwiartki i podaj obok jajecznicyPolecam jeść z kromką ciemnego chleba z masłem