JAJECZNICA ZE SKORZONERĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.6)
Skorzonera to trochę zapomniane warzywo w Polsce, ale zaczyna robić się modne i często spotykane w restauracjach jako dodatek do głównych dań.
U nas dziś dla odmiany w tak prostym daniu jak jajecznica. Smaczne, lekkie, ale niestety na ugotowanie skorzonery trzeba trochę poczekać ;)


SKŁADNIKI

1 łyżeczka soli

4 szt. skorzonery

1 łyżka masła

5 szt. jajek

3 szczypty mielonego pieprzu

4 szczypty słodkiej papryki mielonej

8 szt. pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj wodę w garnku i dodaj pół łyżeczki soli
  2. Wrzuć obraną skorzonerę i gotuj 25 minut
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną w plasterki skorozonerę
  4. Smaż około 5 minut aż lekko się przyrumieni
  5. Do miski wbij jajka i dodaj sól, pieprz i paprykę
  6. Dokładnie roztrzep i wylej na patelnię
  7. Smaż często mieszając
  8. Jak jajecznica będzie już w połowie ścięta dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe
  9. Smaż do uzyskania pożądanej konsystencji
  10. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem ;)


Jajecznica ze skorzonerą i pomidorkami koktajlowymi Przepis

Jajecznica ze skorzonerą i pomidorkami koktajlowymi Przepis