JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM, RUKOLĄ I GRZANKAMI Jajecznica ze szczypiorkiem, rukolą i grzankami KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.25)2 Michał@MilionSmaków Jajecznica to klasyczne polskie śniadanie. Szybkie i zdrowe. Tym razem w odsłonie letniej - na zielono. SKŁADNIKI 5 szt. jajekpół szklanki szczypiorku2 łyżki rukoliszczypta soliszczypta mielonego pieprzu2 szt. pomidorów (do dekoracji)2 plasterki sera żółtego6 kromek bagietki razowej2 łyżki masła (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Jajecznica:Wbijamy jajka do miski, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze rozbijamyRozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masłoWlewamy jajka i smażymy ciągle mieszającJak około połowa masy jest ścięta wrzucamy posiekany szczypiorek i smażymy mieszając dalejKiedy uzyskamy pożądaną konsystencję (najlepiej lekko płynną) nakładamy jajecznicę na talerze i posypujemy pociętą rukoląObok układamy pocięty na ćwiarki pomidor oraz grzankiGrzankiNa kromkach bagietki układamy serRozgrzewamy piekarnik do 150 stopni i wkładamy grzanki na około 10 minut aż ser się rozpuści (najlepiej robić to równolegle z jajecznicą)