JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI Jajka nadziewane pieczarkami KATEGORIE Śniadania Przekąski Wegetariańskie Wielkanoc CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 5 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków To przepis mojej mamy, który tak bardzo wszystkim zasmakował, że od lat pojawia się na każdych "imieninach". Prosty, ale trochę pracochłonny - przede wszystkim pyszny. Warto spróbować, na pewno przypadnie wam do gustu ;) SKŁADNIKI 5 szt. jajek1 cebula4 łyżki masła (do smażenia)300 g pieczarekpół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu2 szczypty kozieradki2 łyżki natki pietruszki4 łyżki bułki tartej (do obtaczania) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 114 5,7% Bialko 6,2g 4,1% Weglow... 4,9g 2,5% Tluszcze 7,6g 12,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 193 9,7% Bialko 10,5g 7% Weglow... 8,4g 4,2% Tluszcze 12,9g 21,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania wody jeśli były włożone do zimnej). Przetnij je na pół wzdłuż ostrym nożem - nie obieraj ze skorupki. Delikatnie wyjmij jajka ze skorupek. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę na maśle. Drobno potnij pieczarki i dodaj do cebuli jak tylko się zeszkli. Jak odparuje woda zdejmij z ognia i dodaj posiekane jajka oraz dopraw solą, pieprzem i kozieradką Dosyp posiekanej natki pietruszki i dokładnie wymieszaj. Napełnij skorupki masą i oblep ją bułką tartą (najlepiej wysypując ją na talerz i dociskając jajko farszem do bułki). Smaż na rozgrzanej patelni z masłem farszem do dołu aż do zrumienienia się panierki (kilka minut). Najlepiej smakują podawane jeszcze ciepłe.