JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 5)
To przepis mojej mamy, który tak bardzo wszystkim zasmakował, że od lat pojawia się na każdych "imieninach".
Prosty, ale trochę pracochłonny - przede wszystkim pyszny.
Warto spróbować, na pewno przypadnie wam do gustu ;)


SKŁADNIKI

5 szt. jajek

cebula

4 łyżki masła (do smażenia)

300 g pieczarek

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 szczypty kozieradki

2 łyżki natki pietruszki

4 łyżki bułki tartej (do obtaczania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
114
5,7%
Bialko
6,2g
4,1%
Weglow...
4,9g
2,5%
Tluszcze
7,6g
12,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania wody jeśli były włożone do zimnej).
  2. Przetnij je na pół wzdłuż ostrym nożem - nie obieraj ze skorupki.
  3. Delikatnie wyjmij jajka ze skorupek.
  4. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę na maśle.
  5. Drobno potnij pieczarki i dodaj do cebuli jak tylko się zeszkli.
  6. Jak odparuje woda zdejmij z ognia i dodaj posiekane jajka oraz dopraw solą, pieprzem i kozieradką
  7. Dosyp posiekanej natki pietruszki i dokładnie wymieszaj.
  8. Napełnij skorupki masą i oblep ją bułką tartą (najlepiej wysypując ją na talerz i dociskając jajko farszem do bułki).
  9. Smaż na rozgrzanej patelni z masłem farszem do dołu aż do zrumienienia się panierki (kilka minut).
  10. Najlepiej smakują podawane jeszcze ciepłe.


Jajka nadziewane pieczarkami Przepis

Jajka nadziewane pieczarkami Przepis