JAJKA PO SZKOCKU Jajka po szkocku KATEGORIE Śniadania Przekąski Obiady Mięsne Kolacje Wielkanoc CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Idealne na przekąskę, śniadanie czy danie do przegryzania na imprezę. Smakują przysznie na ciepło oraz na zimno. Najlepiej podawać z sosem tatarskim SKŁADNIKI pół kg mięsa mielonego wieprzowego5 szt. jajek1 cebula2 ząbki czosnku świeżego2 łyżki bułki tartej (czubate)1 łyżeczka musztardy sarepskiej2 łyżki masła (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 145 7,3% Bialko 14,1g 9,4% Weglow... 2,8g 1,4% Tluszcze 8,2g 13,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 363 18,1% Bialko 35,2g 23,4% Weglow... 6,9g 3,4% Tluszcze 20,5g 34,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Posiekać cebulę. Rozpuścić masło na patelni i podsmażyć cebulę na złoto. Ugotować 4 jajka na twardo i obrać jak ostygną. Wymieszać mięso mielone z podsmażoną cebulą, surowym jajkiem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i bułką tartą. Okleić jajka na twardo mięsem i smażyć na patelni aż przyrumienią się z każdej strony (około 5 minut na stronę na średnim ogniu).