JAJKA PO SZKOCKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Idealne na przekąskę, śniadanie czy danie do przegryzania na imprezę. Smakują przysznie na ciepło oraz na zimno.
Najlepiej podawać z sosem tatarskim


SKŁADNIKI

pół kg mięsa mielonego wieprzowego

5 szt. jajek

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki bułki tartej (czubate)

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

2 łyżki masła (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
145
7,3%
Bialko
14,1g
9,4%
Weglow...
2,8g
1,4%
Tluszcze
8,2g
13,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekać cebulę.
  2. Rozpuścić masło na patelni i podsmażyć cebulę na złoto.
  3. Ugotować 4 jajka na twardo i obrać jak ostygną.
  4. Wymieszać mięso mielone z podsmażoną cebulą, surowym jajkiem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i bułką tartą.
  5. Okleić jajka na twardo mięsem i smażyć na patelni aż przyrumienią się z każdej strony (około 5 minut na stronę na średnim ogniu).


Jajka po szkocku Przepis

Jajka po szkocku Przepis