JAJKA PO WIEDEŃSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.56)
Jajko po wiedeńsku czyli jajko w szklance to stary przepis, który wbrew pozorom nie pochodzi z Wiednia ani nawet z kuchni austriackiej. Tak zwane śniadanie wiedeńskie było podawane w polskich dobry restauracjach i kawiarniach w okresie międzywojennym i krótko po wojnie. Składało się z białej kawy, dwóch kajzerek i właśnie jajek w szklance, a nazwa mówiła o tym, że jest wytworne jak w Wiedniu.
To kolejny punkt na mojej liście - jajka na wszystkie sposoby na śniadanie ;)


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

2 szczypty mielonego pieprzu

2 szczypty soli

1 łyżeczka masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
156
7,8%
Bialko
12,1g
8,1%
Weglow...
1,3g
0,6%
Tluszcze
11g
18,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij jajka do dużej szklanki uważając, żeby żółtko pozostało całe
  2. Dodaj sól i pieprz
  3. Wstaw szklankę do garnka z wodą tak, żeby poziom wody był nieco powyżej poziomu jajek w szklance
  4. Gotuj na małym ogniu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne (to może potrwać nawet 20 minut)
  5. Na koniec wrzuć na wierzch łyżeczkę masła


Jajka po wiedeńsku Przepis

Jajka po wiedeńsku Przepis