JAJKA PO WIEDEŃSKU Jajka po wiedeńsku KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.56)171 Michał@MilionSmaków Jajko po wiedeńsku czyli jajko w szklance to stary przepis, który wbrew pozorom nie pochodzi z Wiednia ani nawet z kuchni austriackiej. Tak zwane śniadanie wiedeńskie było podawane w polskich dobry restauracjach i kawiarniach w okresie międzywojennym i krótko po wojnie. Składało się z białej kawy, dwóch kajzerek i właśnie jajek w szklance, a nazwa mówiła o tym, że jest wytworne jak w Wiedniu. To kolejny punkt na mojej liście - jajka na wszystkie sposoby na śniadanie ;) SKŁADNIKI 2 szt. jajek2 szczypty mielonego pieprzu2 szczypty soli1 łyżeczka masła Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 156 7,8% Bialko 12,1g 8,1% Weglow... 1,3g 0,6% Tluszcze 11g 18,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 199 9,9% Bialko 15,3g 10,2% Weglow... 1,6g 0,8% Tluszcze 13,9g 23,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wbij jajka do dużej szklanki uważając, żeby żółtko pozostało całe Dodaj sól i pieprz Wstaw szklankę do garnka z wodą tak, żeby poziom wody był nieco powyżej poziomu jajek w szklance Gotuj na małym ogniu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne (to może potrwać nawet 20 minut) Na koniec wrzuć na wierzch łyżeczkę masła