JAJKA PRZEPIÓRCZE ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Jajka przepiórcze zapiekane w szynce parmeńskiej KATEGORIE Śniadania Przekąski Bezglutenowe Kuchnia hiszpańska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.1)5 Michał@MilionSmaków Dość ciekawe śniadanie, które da się zrobić w 30 minut, choć na pierwszy rzut oka wydaje się bardziej skomplikowane do przygotowania. Może też być podane jako ciepła przekąska, która na pewno znajdzie swoich amatorów. Połączenie smaków jajka, szynki parmeńskiej, koziego sera i pieczonej papryki daje interesującą kompozycję, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem z dodatkiem dobrego masła. SKŁADNIKI 4 plasterki szynki dojrzewającej¼ szt. czerwonej papryki2 łyżeczki sera koziego (miękkiego)4 szt. jajek przepiórczych2 łyżeczki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Do dwóch kokilek wlej po łyżeczce oliwyRozsmaruj ją po ściankach (np silikonowym pędzelkiem)Włoż po 2 plasterki szynki (tak, żeby środek plasterka trafił na dno kokilki a końcówki plasterka przykleiły się do ścianek) - powinny objąć całą środkową powierzchnię naczyniaPaprykę przekrój na 4 równe kawałkiRozgrzej piekarnik do 180 stopni w wstaw kokilki a obok nich połóż kawałki paprykiPiecz około 10 minut w termoobieguPrzełóż paprykę do kokilkiWłóż na nią po jednej łyżeczce sera koziegoWbij do każdej kokilki po 2 jajka przepiórczePrzykryj kokilki folią aluminiową i piecz kolejne 10 minutPo wyjęciu zostaw na chwilę w kokilkach, żeby łatwiej było wyjąć Przed podaniem wyjmij delikatnie z naczynia i ułóż na talerzuPrzepis pochodzi z książki "Szczypta smaku"