JAJKA Z PIECZARKAMI Jajka z pieczarkami KATEGORIE Śniadania Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Wielkanoc Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 5)2 Kasia@MilionSmaków Jajka inaczej na śniadanie? Czemu nie. Ugotowane na twardo, z pysznym farszem pieczarkowym i z dodatkiem świeżego szczypiorku. To danie na pewno znajdzie też swoich amatorów na wielkanocnym stole. Najlepiej przygotować poprzedniego dnia. SKŁADNIKI 6 szt. jajek180 g pieczarekpół cebuli (małej)2 łyżeczki majonezu4 łyżeczki jogurtu naturalnegosólpieprz czarny mielonypapryka chilli mielona (suszona)szczypiorek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 94 4,7% Bialko 8g 5,3% Weglow... 1,5g 0,7% Tluszcze 6g 9,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 199 10% Bialko 17g 11,4% Weglow... 3,1g 1,6% Tluszcze 12,7g 21,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka włożyć do garnka z wodą i zagotować. Gotować przez około 10 minut.Pieczarki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.Pół małej cebuli drobno pokroić i zeszklić na oliwie.Ugotowane pieczarki drobno pokroić i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą chilli.Jajka obrać ze skorupek i przekroić na połówki wzdłuż. Ostrożnie wyjąć żółtka. Ostudzoną masę grzybową wymieszać z drobno pokrojonymi żółtkami. Dodać majonez i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać.Masę wyłożyć do jajek w zagłębienia po żółtkach i na wierzchu. Wygładzić łyżeczką i posypać pokrojonym szczypiorkiem.