JAJKA Z POMIDOREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.3)
Szybkie śniadanie albo sycąca przekąska. Proste połączenie a naprawdę potrafi zaspokoić apetyt i smakuje wyśmienicie.
Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie jajka na twardo, więc jeśli zostało wam jakieś z innego dania to tą przekąskę możecie zrobić dosłownie w kilka minut.
Dobrze też sprawdza się na Wielkanoc ;)


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

pomidor (duży)

2 łyżki majonezu

2 łyżki świeżej bazylii

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
78
3,9%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
2,8g
1,4%
Tluszcze
5g
8,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo (wstaw do zimnej wody i gotuj około 9 minut od zagotowania)
  2. Potnij je na cienkie plasterki i ułóż na talerzach
  3. Pomidora również potnij w plasterki i połóż na jajkach
  4. Na wierzchu rozsmaruj po łyżce majonezu
  5. Posyp obie porcje drobno posiekaną bazylią
  6. Posól i popieprz do smaku


Jajka z pomidorem Przepis

Jajka z pomidorem Przepis