JAJKA Z SZPARAGAMI W KOKILKACH Jajka z szparagami w kokilkach KATEGORIE Śniadania Przekąski Lekkie i zdrowe Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.17)3 Kasia@MilionSmaków Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej. SKŁADNIKI 3 szt. jajek4 szt. szparagów (zielonych)50 g sera fetapół szklanki kurek (opcjonalnie; mogą być mrożone)6 plasterków szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej)¼ szklanki śmietany kremówki 36%pieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Trzy kokilki o średnicy 7 cm wyłóż plasterkami szynki szwarcwaldzkiej - po dwa na kokilkę.Szparagi umyj, oderwij końcówki (same się złamią w odpowiednim miejscu) i pokrój w plasterki. Główki zostaw w całości. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu. W miseczce rozkłóć widelcem jajka i śmietanę. Dopraw pieprzem, po czym dodaj kawałki sera feta i wymieszaj. Masę jajeczną przelej do kokilek nie zapełniając ich całkowicie. Wrzuć pokrojone kawałki szparagów, umyte kurki oraz główki szparagów. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu studź przez 5 minut przy uchylonych drzwiczkach po czym podawaj. Po obróceniu kokilek do góry nogami na talerzu koszyczki ładnie wypadają z kokilek.