JAJKA Z SZPARAGAMI W KOKILKACH
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie?
To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej.


SKŁADNIKI

3 szt. jajek

4 szt. szparagów (zielonych)

50 g sera feta

pół szklanki kurek (opcjonalnie; mogą być mrożone)

6 plasterków szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej)

¼ szklanki śmietany kremówki 36%

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Trzy kokilki o średnicy 7 cm wyłóż plasterkami szynki szwarcwaldzkiej - po dwa na kokilkę.
  2. Szparagi umyj, oderwij końcówki (same się złamią w odpowiednim miejscu) i pokrój w plasterki. Główki zostaw w całości. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu.  
  4. W miseczce rozkłóć widelcem jajka i śmietanę. Dopraw pieprzem, po czym dodaj kawałki sera feta i wymieszaj. 
  5. Masę jajeczną przelej do kokilek nie zapełniając ich całkowicie. Wrzuć pokrojone kawałki szparagów, umyte kurki oraz główki szparagów
  6. Wstaw do piekarnika na 15 minut. 
  7. Po upieczeniu studź przez 5 minut przy uchylonych drzwiczkach po czym podawaj. 
  8. Po obróceniu kokilek do góry nogami na talerzu koszyczki ładnie wypadają z kokilek. 


Jajka z szparagami w kokilkach Przepis

Jajka z szparagami w kokilkach Przepis