JAJKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Jajka z wędzonym łososiem KATEGORIE Przekąski Kuchnia polska Ryby i owoce morza Wielkanoc Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Na świąteczny stół jajka podawać można na wiele różnych sposobów. Jeden z moich ulubionych, do którego często wracam i to nie tylko od święta, są jajka z wędzonym łososiem. Farsz do nich przygotowuję łącząc żółtka, łososia i parmezan, zagęszczam majonezem wymieszanym z jogurtem oraz doprawiam pieprzem i świeżym szczypiorkiem. Banalnie proste i bardzo smaczne. SKŁADNIKI 4 szt. jajek50 g łososia wędzonego40 g sera parmezanu3 łyżeczki majonezu2 łyżeczki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 174 8,7% Bialko 15,5g 10,3% Weglow... 1,8g 0,9% Tluszcze 11,3g 18,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 310 15,5% Bialko 27,6g 18,4% Weglow... 3,3g 1,6% Tluszcze 20,1g 33,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut).Po przestudzenia obierz je ze skorupek, przekrój wzdłuż na połówki i delikatnie wyjmij żółtka. Żółtka delikatnie posiekaj lub rozdrobnij widelcem, dodaj pokrojonego w małe kawałki łososia i starty parmezan. W szklance wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym po czym wlej mieszankę do farszu. Dodaj pokrojony szczypiorek, dopraw pieprzem i wymieszaj. Jajka nafaszeruj przygotowanym farszem. Całość możesz udekorować szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.