JAJKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Na świąteczny stół jajka podawać można na wiele różnych sposobów. Jeden z moich ulubionych, do którego często wracam i to nie tylko od święta, są jajka z wędzonym łososiem.
Farsz do nich przygotowuję łącząc żółtka, łososia i parmezan, zagęszczam majonezem wymieszanym z jogurtem oraz doprawiam pieprzem i świeżym szczypiorkiem. Banalnie proste i bardzo smaczne.


SKŁADNIKI

4 szt. jajek

50 g łososia wędzonego

40 g sera parmezanu

3 łyżeczki majonezu

2 łyżeczki jogurtu naturalnego

szczypiorek

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
174
8,7%
Bialko
15,5g
10,3%
Weglow...
1,8g
0,9%
Tluszcze
11,3g
18,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut).
  2. Po przestudzenia obierz je ze skorupek, przekrój wzdłuż na połówki i delikatnie wyjmij żółtka
  3. Żółtka delikatnie posiekaj lub rozdrobnij widelcem, dodaj pokrojonego w małe kawałki łososia i starty parmezan
  4. W szklance wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym po czym wlej mieszankę do farszu. 
  5. Dodaj pokrojony szczypiorek, dopraw pieprzem i wymieszaj. 
  6. Jajka nafaszeruj przygotowanym farszem. Całość możesz udekorować szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem


Jajka z wędzonym łososiem Przepis

Jajka z wędzonym łososiem Przepis