JAJKA ZAPIEKANE W AWOKADO Jajka zapiekane w awokado KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.75)2 Michał@MilionSmaków Bardzo zdrowe i sycące śniadanie, które w dodatku nieźle wygląda ;) Dodatkowym plusem jest to, że wymaga mało wysiłku przy przygotowywaniu dania. Na rezulat trzeba jednak chwilę poczekać, ale rano jest tyle innych rzeczy do zrobienia, że z pewnością, będzie to dobrze wykorzystane 15 minut ;) SKŁADNIKI 1 awokado2 szt. jajekpół plasterki pancetty2 łyżki sera żółtego2 szt. pomidorków koktajlowych2 szczypty soli PRZYGOTOWANIE Awokado rozetnij wzdłuż na pół i wyjmij pestkę Pogłęb torchę dziurkę po pestce łyżką i delikatnie zeskrob trochę miąższu z całej powierzchni owocu (tak, żeby nie uszkodzić skórki) Na dnie ułóż kawałek pancetty Wbij jajka do miseczki (ostrożnie, żółtko musi być całe) Delikatnie przenieś żółtko z miseczki do dołka w awokado Wlej na powierzchnię tyle białka ile się zmieści Posól i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Piecz w termoobiegu około 10 minut Posyp po wierzchu serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach Przestaw piekarnik na grzanie od góry i piecz około 5 minut aż ser się lekko przyrumieni Dodaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i piecz jeszcze 2 minuty Podawaj gorące