JAJKA ZAPIEKANE Z JARMUŻEM Jajka zapiekane z jarmużem KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.62)4 Kasia@MilionSmaków Idealne zimowe śniadanie - pożywne jajko, lekko słony parmezan i super zdrowy jarmuż, który warto włączyć do diety zwłaszcza zimą, kiedy jest najlepszy, a kiedy brakuje całej gamy warzyw, którymi możemy cieszyć się latem. Całość zapieczona w kokilkach. Wszystko można przygotować dzień przed, a rano tylko wstawić do piekarnika. SKŁADNIKI 1 szklanka jarmużu2 szt. jajek¼ szklanki sera parmezanu1 ząbek czosnku świeżego1 łyżeczka czarnuszki1 łyżeczka oleju rzepakowegopieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego. Dodaj drobno posiekany czosnek i rozdrobnione liście jarmużu. Smaż kilka minut mieszając, aż jarmuż nieco zmięknie. Warzywa przełóż do dwóch kokilek, posyp świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem. Jeżeli przygotowujesz śniadanie dzien przed - w tym momencie wstaw kokilki do lodówki i dokończ rano. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni. Do kokilek wbij po jednym jajku. Piecz 15 minut aż białko się zetnie (trochę dłużej jeżeli chcesz mieć twardsze żółtko). Wyjmij z piekarnika, posyp czarnuszką i odrobiną startego parmezanu. Podawaj na ciepło.