JAJKA ZAPIEKANE Z JARMUŻEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Idealne zimowe śniadanie - pożywne jajko, lekko słony parmezan i super zdrowy jarmuż, który warto włączyć do diety zwłaszcza zimą, kiedy jest najlepszy, a kiedy brakuje całej gamy warzyw, którymi możemy cieszyć się latem. Całość zapieczona w kokilkach.
Wszystko można przygotować dzień przed, a rano tylko wstawić do piekarnika.


SKŁADNIKI

1 szklanka jarmużu

2 szt. jajek

¼ szklanki sera parmezanu

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżeczka czarnuszki

1 łyżeczka oleju rzepakowego

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego
  2. Dodaj drobno posiekany czosnek i rozdrobnione liście jarmużu
  3. Smaż kilka minut mieszając, aż jarmuż nieco zmięknie. 
  4. Warzywa przełóż do dwóch kokilek, posyp świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem
  5. Jeżeli przygotowujesz śniadanie dzien przed - w tym momencie wstaw kokilki do lodówki i dokończ rano. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni. 
  7. Do kokilek wbij po jednym jajku
  8. Piecz 15 minut aż białko się zetnie (trochę dłużej jeżeli chcesz mieć twardsze żółtko). 
  9. Wyjmij z piekarnika, posyp czarnuszką i odrobiną startego parmezanu. Podawaj na ciepło. 


Jajka zapiekane z jarmużem Przepis

Jajka zapiekane z jarmużem Przepis