JAJKO SADZONE Z HUMMUSEM I AWOKADO Jajko sadzone z hummusem i awokado KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4)1 Michał@MilionSmaków Proste i smaczne śniadanie. W dodatku szybkie jeśli użyjecie wcześniej przygotowanego hummusu (lub po prostu go kupicie). To dobre połączenie smakowe, które też sprzyja wchłanianiu witamin ze składników. Polecam na dobry początek dnia. SKŁADNIKI 3 łyżki rukoli4 łyżki hummusupół awokado2 łyżki pomidorów suszonych2 łyżki oliwy z oliwek1 kromka chleba razowego1 jajko2 szczypty soli2 szczypty czarnego pieprzu w ziarnach2 szczypty czarnuszki PRZYGOTOWANIE Posyp talerz rukolą. Zrób lub wyłóż na talerz gotowy hummus. Przetnij awokado na pół i wyjmij pestkę a następnie pokrój je w cienkie plasterki i ułóż na talerzu obok hummusu. Pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki i odsącz lekko z oliwy. Posyp nimi to co jest na talerzu. Rozgrzej patelnię i wlej na nią nieco oliwy i połóż chleb. Po kilku minutach (jak zacznie od spodu robić się złocisty) przełóż go na drugą stronę - obok wbij jajko. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj aż żółtko się lekko zetnie (czasem trzeba chleb zdjąć wcześniej, żeby się nie przypalił). Przełóż chleb i jajko na talerz. Całość posyp solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i czarnuszką. Smacznego ;)