JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE Z PANCETTĄ I SEREM
KATEGORIE
Śniadania
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Po jajku zapiekanym w awokado, które doskonale sprawdziło się jako przyjemny początek dnia czas na jajko zapiekane w bułce.
Zwykła pszenna bułka nadziana małą ilością pancetty i sera oraz jajkiem staje się przyjemnie chrupiąca (uwaga: rozpryskują się okruszki przy krojeniu nożem) z delikatnie płynnym nadzieniem.
Naprawdę pyszne i sycące.


SKŁADNIKI

2 szt. bułki pszenne

pół cebuli

1 plasterek pancetty

2 łyżki sera żółtego

2 szt. jajek

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Obetnij wierzch z bułek i wydłub z nich łyżką środek tak, żeby nie uszkodzić skórki (świetnie nadaje się do przegryzania gdy czekamy na efekt naszej pracy)
  2. Rozgrzej patelnię i włóż pancettę pokrojoną w kostkę
  3. Jak tylko zacznie się wytapiać z niej tłuszcz dorzuć posiekaną cebulę
  4. Podsmażaj około 3 minut aż cebula zrobi się szklista
  5. Przełóż do bułek
  6. Zetrzyj ser żółty na tarce i również wsyp do bułek
  7. Na koniec delikatnie wbij jajka
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piecz około 20 minut w termoobiegu
  9. Po wyjęciu posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem


Jajko zapiekane w bułce z pancettą i serem Przepis

Jajko zapiekane w bułce z pancettą i serem Przepis