JELEŃ Z MAŚLANYM PUREE, SMAŻONĄ FASOLKĄ I SOSEM MALINOWO-ŚLIWKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Tym razem trochę inaczej niż zazwyczaj na tym blogu. Zazwyczaj przedstawiamy przepisy na pojedyncze potrawy, a tym razem opisujemy zestaw, czy też całe danie na wyjątkową okazję. Poszczególne jego części już pojawiły się na blogu, ale tym razem składam z nich kompozycję, w której poszczególne części doskonale do siebie pasują.
Stek z jelenia pocięty na plasterki, do tego maślano-czosnkowe puree i fasolka szparagowa smażona z boczkiem i czosnkiem, podsmażone kurki i pieczarki oraz doskonały sos malinowo-śliwkowy.


SKŁADNIKI

2 łyżki masła

5 szt. pieczarek

pół szklanki kurek

Mięso

pół kg mięsa z jelenia

1 szklanka wina białego wytrawnego

pół szklanki czerwonych porzeczek

2 łyżki rozmarynu suszonego

Sos

¼ szklanki malin

10 szt. śliwek węgierek

¼ szklanki wina białego wytrawnego

pół łyżeczki kardamonu

1 łyżka miodu

goździk

pół łyżki mąki ziemniaczanej

Surówka

2 szklanki fasolki szparagowej żółtej

50 g wędzonego boczku

2 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki soli

Puree

4 szt. ziemniaków

1 ząbek czosnku świeżego

pół opakowania masła

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal

Bialko
6,3g
4,2%
Weglow...
6,4g
3,2%
Tluszcze
6,4g
10,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Najlepiej dzień przed przygotowaniem zamarynuj mięso na stek według instrukcji z naszego bloga.
  2. Zacznij od przygotowania sosu malinowo-śliwkowego według tego przepisu.
  3. Kiedy sos się będzie gotował wstaw ziemniaki na puree.
  4. W między czasie zagotuj wodę na fasolkę.
  5. Przygotuj puree i fasolkę równolegle.
  6. Posiekaj pieczarki na plasterki, a kurki przekrój na pół tylko jeśli są duże.
  7. Rozgrzej na patelni masło klarowane i wrzuć grzyby.
  8. Smaż je około 10 minut od czasu do czasu mieszając - niech się przyrumienią.
  9. No i teraz wszystkie 4 palniki na kuchence zajęte ;).
  10. Jak skończy się robić sos to zlej go do sosjerki i zacznij przygotowywać steki.
  11. Smacznego ;)


Jeleń z maślanym puree, smażoną fasolką i sosem malinowo-śliwkowym Przepis

Jeleń z maślanym puree, smażoną fasolką i sosem malinowo-śliwkowym Przepis

Jeleń z maślanym puree, smażoną fasolką i sosem malinowo-śliwkowym Przepis