JESIENNE CIASTO DYNIOWO-MARCHEWKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 65 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 5)
W sezonie jesiennym nie może u mnie zabraknąć ciasta dyniowego oraz marchewkowego, które zawsze kojarzą mi się z tą porą roku. Poniższy przepis to połączenie tych dwóch pysznych deserów. Całość wyszła przepysznie, korzennie, lekko oraz zdrowo, a to za sprawą zamienników mąki pszennej na gryczaną i migdałową, oleju kokosowego oraz kawałków orzechów i migdałów. Koniecznie do wypróbowania!


SKŁADNIKI

170 g marchewek (startej na tarce)

170 g dyni (startej na tarce)

5 szt. jajek

100 g cukru trzcinowego

200 g mąki gryczanej

40 g mąki migdałowej

100 g oleju kokosowego

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

1½ łyżeczki cynamonu

100 g migdałów (posiekanych)

40 g orzechów włoskich (posiekanych)

50 g czekolady ciemnej 70-85% (gorzka, opcjonalnie)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
300
15%
Bialko
7,2g
4,8%
Weglow...
24,5g
12,2%
Tluszcze
19,8g
33%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a później żółtka i dalej ubijać.
  2. Mąki wymieszać z sodą oraz cynamonem i dodać do ubitych jajek delikatnie miksując.
  3. Całość zmiksować z płynnym olejem kokosowym.
  4. Na koniec dodać starte marchewki, dynię oraz posiekane bakalie (orzechy i migdały).
  5. Ciasto wylać do formy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg przez około 45-50 minut.
  6. Po wystudzeniu można opcjonalnie polać ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.


Jesienne ciasto dyniowo-marchewkowe Przepis

Jesienne ciasto dyniowo-marchewkowe Przepis

Jesienne ciasto dyniowo-marchewkowe Przepis