JOGURTOWE PLACKI Z TRUSKAWKAMI Jogurtowe placki z truskawkami KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.02)67 Michał@MilionSmaków Wyjątkowo lekkie placki, które świetnie się sprawdzą na śniadanie lub lekki obiad. Połaczenie jogurtu naturalnego z typowym ciastem na placki sprawia, że są bardziej kremowe i ciekawsze w smaku. Dodanie świeżych truskawek już do ciasta na etapie smażenia sprawia, że puszczają sok i ich smak lepiej rozchodzi się po całym placku. Oczywiście - podajemy też z truskawkami. Truskawek nigdy za dużo ;) SKŁADNIKI 2 szt. jajek1 szklanka jogurtu naturalnego4 łyżki cukru waniliowego2 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka truskawekolej rzepakowy (do smażenia)3 łyżki cukru pudru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 178 8,9% Bialko 5,6g 3,7% Weglow... 32,7g 16,4% Tluszcze 2,7g 4,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 783 39,2% Bialko 24,4g 16,3% Weglow... 143,9g 72% Tluszcze 11,9g 19,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wbij jajka do miski i dolej jogurt Wymieszaj Dodaj cukier waniliowy, mąkę, sól i proszek do pieczenia Dokładnie wymieszaj (można mikserem) aż powstanie całkowicie jednolita masa Obierz szypułki z truskawek i pokrój je w plasterki o grubości około 2 milimetrów (kilka truskawek zostaw do położenia na wierzch placków) Rozgrzej olej rzepakowy na patelni Kładź ciasto na patelni wylewając pełną łyżkę stołową ciasta w jeden punkt (tak, żeby powstał dość gruby placek) Na wierzchu ułóż kilka palsterów truskawki - tak żeby zająć trochę więcej niż połowę powierzchni placka Smaż około 2 - 3 minut i przewróć na drugą stronę Teraz smaż o około minutę krócej Podawaj ustrojone kawałkami truskawek i posypane cukrem pudrem