JOGURTOWE PLACKI Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.94)
Wyjątkowo lekkie placki, które świetnie się sprawdzą na śniadanie lub lekki obiad. Połaczenie jogurtu naturalnego z typowym ciastem na placki sprawia, że są bardziej kremowe i ciekawsze w smaku.
Dodanie świeżych truskawek już do ciasta na etapie smażenia sprawia, że puszczają sok i ich smak lepiej rozchodzi się po całym placku. Oczywiście - podajemy też z truskawkami. Truskawek nigdy za dużo ;)


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

1 szklanka jogurtu naturalnego

4 łyżki cukru waniliowego

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka truskawek

olej rzepakowy (do smażenia)

3 łyżki cukru pudru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
178
8,9%
Bialko
5,6g
3,7%
Weglow...
32,7g
16,4%
Tluszcze
2,7g
4,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij jajka do miski i dolej jogurt
  2. Wymieszaj
  3. Dodaj cukier waniliowy, mąkę, sól i proszek do pieczenia
  4. Dokładnie wymieszaj (można mikserem) aż powstanie całkowicie jednolita masa
  5. Obierz szypułki z truskawek i pokrój je w plasterki o grubości około 2 milimetrów (kilka truskawek zostaw do położenia na wierzch placków)
  6. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni
  7. Kładź ciasto na patelni wylewając pełną łyżkę stołową ciasta w jeden punkt (tak, żeby powstał dość gruby placek)
  8. Na wierzchu ułóż kilka palsterów truskawki - tak żeby zająć trochę więcej niż połowę powierzchni placka
  9. Smaż około 2 - 3 minut i przewróć na drugą stronę
  10. Teraz smaż o około minutę krócej
  11. Podawaj ustrojone kawałkami truskawek i posypane cukrem pudrem


Jogurtowe placki z truskawkami Przepis

Jogurtowe placki z truskawkami Przepis