JOGURTOWY SOS CZOSNKOWY


KATEGORIE
Sosy
Bezglutenowe
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 5 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4)
Przepis i na prosty ale pyszny sos czosnkowy, z którego korzystam od lat. Sos przygotowuję na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem majonezu - bez śmietany, przez co zyskuje na lekkości.


SKŁADNIKI

2 ząbki czosnku świeżego

180 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)

1 łyżka majonezu (duża)

1 łyżka soku z cytryny

1½ łyżeczki vegety natur

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
78
3,9%
Bialko
3,3g
2,2%
Weglow...
8,2g
4,1%
Tluszcze
3,8g
6,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miseczki wlej jogurt naturalny.
  2. Dodaj majonez, łyżkę soku z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw vegetą.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.


Jogurtowy sos czosnkowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ