KĄSKI KURCZAKA W SOSIE SEROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
To danie wymyśliłem wiele lat temu ograniczony tylko kilkoma składnikami w lodówce. Tak mi zasmakowało, że później często gościło na moim stole.
Niestety zapomniałem o nim na kilka lat. Ostatnio robiąc przegląd zapomnianych przepisów przypomniałem sobie ten prosty i szybki sposób na ciekawą potrawę z kurczaka.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

250 ml śmietany 18%

2 ząbki czosnku świeżego

ser camembert

sól

pieprz czarny mielony

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
243
12,2%
Bialko
11,8g
7,8%
Weglow...
9,6g
4,8%
Tluszcze
17,5g
29,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pierś kurczaka umyć i pokroić na kostkę około 1 centymetra
  2. Doprawić solą i pieprzem
  3. Na patelni rozgrzać oliwę
  4. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć około 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając - mają się ładnie przyrumienić a nie przypalić ;)
  5. W między czasie wlać śmietanę do garnka i podgrzać na małym ogniu
  6. Drobno posiekać ser camembert
  7. Jak śmietana będzie ciepła (nie chcemy jej zagotować) dodajemy ser i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  8. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu
  9. Trzymamy na ogniu około 10 minut żeby ser się rozpuścił często mieszając
  10. Na koniec przekładamy kurczaka na talerz i polewamy sosem. Można też dodać świeże listki bazylii
  11. Najlepiej smakuje z ryżem pełnoziarnistym, a całe danie można przygotować w czasie w jakim gotuje się ryż


Kąski kurczaka w sosie serowym Przepis

Kąski kurczaka w sosie serowym Przepis