KÄSESCHNITTE Käseschnitte KATEGORIE Śniadania Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.5)1 Michał@MilionSmaków Käseschnitte to szwajcarskie grzanki robione w piekarniku. Właściwie składają się z chleba i rozpuszczonego na nim sera, ale bardzo często wzbogaca się je różnymi dodatkami takimi jak: wędliny, świeże zioła, warzywa i jajka. Tu wersja z dużą ilością składników (niekoniecznie szwajcarskich), żeby śniadanie było sycące i pyszne. SKŁADNIKI 3 kromki chleba (duże)2 łyżki musztardy sarepskiej¼ szklanki wina białego wytrawnego4 plasterki sera żółtego6 plasterków bresaoli1 łyżka masła1 jajko4 plasterki pomidorów2 łyżki szczypiorkusólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Rozgrzej piekarnik do 220 stopni W naczyniu żaroodpornym ułóż chleb (tak żeby zajął dno) Posmaruj je lekko musztardą i polej białym winem - tak, żeby chleb zrobił się wilgotny Ułóż na chlebie plastry sera i bresaolę Włóż do piekarnika Posiekaj czerwoną cebulę Po 5 minutach dosyp cebulę na wierzch i piecz kolejne 5 minut W między czasie rozgrzej masło na patelni i zrób jajko sadzone (wystarczy 5 minut pod przykrywką na rozgrzanej patelni, żeby żółtko pozostało lekko płynne. Posyp je też solą i pieprzem) Wyjmij danie z piekarnika Ułóż na wierzchu plastry pomidora i jajko Posyp posiekanym szczypiorkiem Inspiracja z cookipedii