KÄSESCHNITTE
KATEGORIE
Śniadania
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Käseschnitte to szwajcarskie grzanki robione w piekarniku. Właściwie składają się z chleba i rozpuszczonego na nim sera, ale bardzo często wzbogaca się je różnymi dodatkami takimi jak: wędliny, świeże zioła, warzywa i jajka.
Tu wersja z dużą ilością składników (niekoniecznie szwajcarskich), żeby śniadanie było sycące i pyszne.


SKŁADNIKI

3 kromki chleba (duże)

2 łyżki musztardy sarepskiej

¼ szklanki wina białego wytrawnego

4 plasterki sera żółtego

6 plasterków bresaoli

1 łyżka masła

jajko

4 plasterki pomidorów

2 łyżki szczypiorku

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
  2. W naczyniu żaroodpornym ułóż chleb (tak żeby zajął dno)
  3. Posmaruj je lekko musztardą i polej białym winem - tak, żeby chleb zrobił się wilgotny
  4. Ułóż na chlebie plastry sera i bresaolę
  5. Włóż do piekarnika
  6. Posiekaj czerwoną cebulę
  7. Po 5 minutach dosyp cebulę na wierzch i piecz kolejne 5 minut
  8. W między czasie rozgrzej masło na patelni i zrób jajko sadzone (wystarczy 5 minut pod przykrywką na rozgrzanej patelni, żeby żółtko pozostało lekko płynne. Posyp je też solą i pieprzem)
  9. Wyjmij danie z piekarnika
  10. Ułóż na wierzchu plastry pomidora i jajko
  11. Posyp posiekanym szczypiorkiem

Inspiracja z cookipedii

 


Käseschnitte Przepis