KABACZEK NADZIEWANY MIĘSEM MIELONYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.89)
Sezon na kabaczki trwa krótko, a szkoda. Są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Mogą zastąpić wiele innych składników używanych na codzień lub stworzyć pełne danie obiadowe. Tym razem kabaczek nadziewany mięsem mielonym.


SKŁADNIKI

Mięso

500 g mięsa mielonego wieprzowego

pół czerwonej papryki

pół kabaczka

1 ząbek czosnku świeżego

cebula

1 łyżeczka soli

Sos

4 szt. pomidorów (średnich)

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonej bazylii

szczypta soli

1 ząbek czosnku świeżego

Posypka

1 szklanka sera żółtego (startego na dużych oczkach)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
55
2,7%
Bialko
5,5g
3,7%
Weglow...
2,5g
1,3%
Tluszcze
2,5g
4,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Papryke i cebulę drobno posiekać
  2. Mięso mielone wymieszać z cebulą i papryką oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem
  3. Doprawić solą
  4. Kabaczka przekroić na pół wzdłuż, wyczyścić z pestek i obrać
  5.  Przełożyć mięso do kabaczka
  6. Piec przez około 45 minut w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem
  7. Sparzyć i obrać pomidory
  8. Dusić je na wolnym ogniu aż się zrobią miękkie
  9. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię
  10. Gotować przez kilka minut
  11. W połowie czasu gotowania polać kabaczka około 1/4 sosu.
  12. Na 10 minut przed końcem posypać serem żółtym.


Kabaczek nadziewany mięsem mielonym Przepis

Kabaczek nadziewany mięsem mielonym Przepis

Kabaczek nadziewany mięsem mielonym Przepis