KABACZKOWE LECZO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Druga połowa sierpnia i początek września to dla mnie co roku pora na leczo. Potrafię je zrobić w ciągu tych kilku tygodni nawet kilka razy, a zawsze wystarcza na kilka dni. Oprócz standardowej wersji świetnie sprawdza się także ta na bazie kabaczka, który dobrze pasuje do papryki, pomidorów i kiełbasy. No i oczywiście nie może zabraknąć węgierskiej czubricy.


SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szt. cebuli

3 szt. kiełbasy (zwyczajnej)

3 szt. czerwonej papryki

pół kabaczka

pół szklanki wody

2 łyżeczki czubricy czerwonej

3 szt. pomidorów

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej na patelni oliwę
  2. Pokrój cebulę w piórka i wrzuć na patelnię
  3. Smaż około 3 minut aż się lekko przyrumieni
  4. Pokrój kiełbasę w plasterki i dodaj na patelnię
  5. Smaż około 5 minut aż będzie widać, że się przysmażyła
  6. Przerzuć zawartość do dużego garnka
  7. Paprykę i kabaczka pokrój w kostkę wielkości około centymetra
  8. Dorzuć do garnka, wlej wodę, dodaj czubricę czerwoną i duś pod przykryciem około 15 minut
  9. Dodaj pokrjone w kostkę pomidory i duś jeszcze 20 minut od czasu do czasu mieszając
  10. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu ;)


Kabaczkowe leczo Przepis

Kabaczkowe leczo Przepis