KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM
KATEGORIE
Przekąski
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Bardzo proste i szybkie danie. Zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego jak w tym przepisie. Przyda się gdy przyjdą niezapowiedziani goście lub jak mamy ochotę na trochę ciekawszą przekąskę.


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

4 szt. kabanosów (długich, najlepiej tych mniej suszonych)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
500
25%
Bialko
12,1g
8,1%
Weglow...
34,6g
17,3%
Tluszcze
34,9g
58,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni 
  2. Kabanosy przecinamy na pół
  3. Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości około pół centymetra
  4. Kabanosy owijamy ciastem zaczynając od zrobienia pełnego kółka z jednego końca a następnie posuwamy się pod kątem 45 stopni do drugiego końca kabanosa. Przy każdym kolejnym owinięciu zostawiamy przerwę między ciastem około 3 mm. (najlepiej widać na zdjęciach)
  5. Owinięte kabanosy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut (z termoobiegiem) - trzeba patrzeć już po 10 minutach czy się za bardzo nie zarumieniają i w razie czego wyłączyć wcześniej


Kabanosy w cieście francuskim Przepis

Kabanosy w cieście francuskim Przepis