KAJZERKI Kajzerki KATEGORIE Śniadania Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN LICZBA PORCJI 13 OCEŃ (średnia: 4)1 Kasia@MilionSmaków Tutaj znajdziecie podstawowy przepis na proste, domowe kajzerki drożdżowe. Wracam do niego regularnie, kiedy mam ochotę na świeże, pachnące bułki - czasem na śniadanie, czasem na kolację. Kajzerki, przechowywane pod przykryciem, zachowają swoją świeżość jeszcze przez 2-3 dni. SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej (lub orkiszowej)1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżeczka soli35 g drożdży3 łyżki oleju z pestek winogron300 ml wody (lekko ciepłej) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 232 11,6% Bialko 5,7g 3,8% Weglow... 41,7g 20,9% Tluszcze 4,4g 7,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 156 7,8% Bialko 3,8g 2,6% Weglow... 28g 14% Tluszcze 3g 5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umieść wszystkie składniki w misce i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Nabieraj ciasto dużą łyżką z każdej porcji formując rękoma kulkę (z podanej porcji wychodzi ok. 12-14 bułek). Jeżeli ciasto klei się do rąk, posyp je odrobiną mąki. Ułóż bułki na blaszcze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszcz. Ostrym, namoczonym w oleju nożem natnij bułki. Blaszki z bułkami przykryj ręcznikami i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni z termoobiegiem. Przed wstawieniem bułek do pieca, popraw nacięcia. Piecz przez ok. 10 minut aż bułki się zarumienią.