KAJZERKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 13
  • OCEŃ (średnia: 4)
Tutaj znajdziecie podstawowy przepis na proste, domowe kajzerki drożdżowe. Wracam do niego regularnie, kiedy mam ochotę na świeże, pachnące bułki - czasem na śniadanie, czasem na kolację. Kajzerki, przechowywane pod przykryciem, zachowają swoją świeżość jeszcze przez 2-3 dni.


SKŁADNIKI

500 g mąki pszennej (lub orkiszowej)

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżeczka soli

35 g drożdży

3 łyżki oleju z pestek winogron

300 ml wody (lekko ciepłej)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
232
11,6%
Bialko
5,7g
3,8%
Weglow...
41,7g
20,9%
Tluszcze
4,4g
7,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umieść wszystkie składniki w misce i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Nabieraj ciasto dużą łyżką z każdej porcji formując rękoma kulkę (z podanej porcji wychodzi ok. 12-14 bułek). Jeżeli ciasto klei się do rąk, posyp je odrobiną mąki
  3. Ułóż bułki na blaszcze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszcz. 
  4. Ostrym, namoczonym w oleju nożem natnij bułki. 
  5. Blaszki z bułkami przykryj ręcznikami i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. 
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni z termoobiegiem. 
  7. Przed wstawieniem bułek do pieca, popraw nacięcia. 
  8. Piecz przez ok. 10 minut aż bułki się zarumienią. 


Kajzerki Przepis

Kajzerki Przepis

Kajzerki Przepis