KANAPKA Z BOCZKIEM, ROKPOLEM I MARYNOWANYMI RZODKIEWKAMI
KATEGORIE
Śniadania
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Śniadanie dla którego warto wstać chwilę wcześniej. Zdecydowanie!
Chrupiąca ciepła bułka, ze świeżą sałatą, serem pleśniowym, wyraźną nutą boczku i wyjątkowym akcentem marynowanych rzodkiewek w miodzie i occie.
Z takim śniadaniem każdy dzień będzie udany ;)


SKŁADNIKI

2 szt. ciabatty

8 szt. rzodkiewki

4 plasterki wędzonego boczku

4 łyżki sera rokpol

1 łyżka masła

2 liście sałaty masłowej

Marynata

2 łyżki miodu

2 łyżki czerwonego octu winnego

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
241
12,1%
Bialko
8,2g
5,5%
Weglow...
27,4g
13,7%
Tluszcze
11,2g
18,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W miseczce wymieszaj miód z octem, solą i pieprzem
  2. Pokrój cienko rzodkiewki w plasterki i wymieszaj w misce z marynatą
  3. Odstaw (na około 15 minut)
  4. Ciabatty przekrój na pół
  5. Połówkę każdej z nich posmaruj serem a drugą masłem
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni
  7. Zostaw na około 7-10 minut w termoobiegu (ser i masło powinny się stopić)
  8. Na suchej patelni podsmaż boczek aż zacznie robić się chrupiący (około 5 minut)
  9. Po wyjęciu bułek na kawałkach z serem ułóż boczek i sałatę
  10. Na drugiej połówce rzodkiewkę
  11. Wystarczy złożyć i kanapki są gotowe
  12. Jeść póki ciepłe!


Kanapka z boczkiem, rokpolem i marynowanymi rzodkiewkami Przepis

Kanapka z boczkiem, rokpolem i marynowanymi rzodkiewkami Przepis

Kanapka z boczkiem, rokpolem i marynowanymi rzodkiewkami Przepis