KANAPKI Z JAJKIEM SADZONYM I LETNIMI DODATKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Coś w sam raz na letni poranek. Razowy tost, doskonałe połączenie jajka sadzonego i boczku, oraz letniej kompozycji: świeżego pomidora i szczypiorku z nutą sera feta.
Śniadanie, którym naprawdę można się nie tylko delektować, ale i najeść do syta.


SKŁADNIKI

2 kromki chleba razowego

jajko

2 plasterki sera oscypka (lub podobnego sera (np rolada ustrzycka))

1 plasterek wędzonego boczku (duży)

2 plasterki pomidorów

1 łyżka sera feta (pokrojonego w kostkę)

1 łyżka szczypiorku

2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek
  2. Położyć kromki chleba i wlać ostrożnie jajko tak żeby nie przebić żółtka a obok ułożyć przecięty na pół plasterek boczku
  3. Jeśli nie macie tak dużej patelni to najlepiej boczek smażyć z chlebem a jajko na osobnej patelni. Jajko dobrze wtedy przykryć pokrywką
  4. Jajko delikatnie posolić
  5. Po około 4 minutach przewrócić chleb na drugą stronę (powinien być lekko przypieczony na rogach i mokry od oliwy)
  6. Położyć na wierzch plasterki oscypka
  7. Po 3 minutach przełożyć chleb z patelni na talerz (ser powinien się lekko rozpuścić)
  8. Zdjąć jajko i boczek z patelni
  9. Jajko przeciąć na pół (tak żeby nie przebić żółtka - powinno być lekko płynne)
  10. Na chlebie położyć jajko a na nim boczek
  11. Przykryć to plasterkami pomidora
  12. Posypać serem feta i pokrojonym szczypiorkiem


Kanapki z jajkiem sadzonym i letnimi dodatkami Przepis

Kanapki z jajkiem sadzonym i letnimi dodatkami Przepis

Kanapki z jajkiem sadzonym i letnimi dodatkami Przepis