KANAPKI Z KASZANKĄ I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ Kanapki z kaszanką i karmelizowaną cebulą KATEGORIE Śniadania Przekąski Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.74)29 Michał@MilionSmaków Kanapki - a w zasadzie to grzanki z dobrze przyprawioną kaszanką smażoną na patelni oraz z karmelizowaną czerwoną cebulą. Można je zjeść jako śniadanie albo kolację, ale przede wszystkim sprawdza się jako przekąska lub zestaw na spotkanie. Karmelizowana cebula jest nietypowym dodatkiem do kaszanki i sprawia, że smak dania jest niecodzienny ;) SKŁADNIKI 1 bagietka razowa3 łyżki masła4 łyżki wody1 cebula czerwona2 szt. kaszanki2 ząbki czosnku świeżego¼ łyżeczki mielonego pieprzu¼ łyżeczki solipół łyżki octu balsamicznego1 łyżka miodu¼ łyżeczki tymianku suszonego2 łyżki świeżego tymianku PRZYGOTOWANIE Na początek pokrój bagietkę na kromki - na ukos, żeby były większe ;) Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i wstaw kromki położone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Będą piekły się około 15 minut (chcemy, żeby lekko się przyrumieniły ale nie spaliły) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę masła a na drugiej wodę Cebulę przekrój na pół a następnie potnij w plasterki i wrzuć na patelnię z wodą Przykryj i duś od czasu do czasu mieszając około 10 minut (cebula zmięknie i stanie się słodsza) Na drugą patelnię dodaj drobno posiekany czosnek Po około minucie jak tylko będzie mocno czuć zapach czosnku dodaj obraną i pokruszoną kaszankę Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem Smaż często mieszając około 10 minut i odstaw Wyjmij bagietkę z piekarnika i lekko posmaruj masłem Odkryj cebulę i dodaj miód i ocet balsamiczny Smaż ciągle mieszając około 3 minut Na kanapki nałóż kaszankę (grubo!) a na niej cebulę Udekoruj świeżym tymiankiem Doskonale smakują na gorąco jak i na zimno, więc nie trzeba się martwić, że wystygną