KANAPKI Z KASZANKĄ I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.47)
Kanapki - a w zasadzie to grzanki z dobrze przyprawioną kaszanką smażoną na patelni oraz z karmelizowaną czerwoną cebulą. Można je zjeść jako śniadanie albo kolację, ale przede wszystkim sprawdza się jako przekąska lub zestaw na spotkanie.
Karmelizowana cebula jest nietypowym dodatkiem do kaszanki i sprawia, że smak dania jest niecodzienny ;)


SKŁADNIKI

bagietka razowa

3 łyżki masła

4 łyżki wody

cebula czerwona

2 szt. kaszanki

2 ząbki czosnku świeżego

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

¼ łyżeczki soli

pół łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

¼ łyżeczki tymianku suszonego

2 łyżki świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE

  1. Na początek pokrój bagietkę na kromki - na ukos, żeby były większe ;)
  2. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i wstaw kromki położone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  3. Będą piekły się około 15 minut (chcemy, żeby lekko się przyrumieniły ale nie spaliły)
  4. Na jednej patelni rozgrzej łyżkę masła a na drugiej wodę
  5. Cebulę przekrój na pół a następnie potnij w plasterki i wrzuć na patelnię z wodą
  6. Przykryj i duś od czasu do czasu mieszając około 10 minut (cebula zmięknie i stanie się słodsza)
  7. Na drugą patelnię dodaj drobno posiekany czosnek
  8. Po około minucie jak tylko będzie mocno czuć zapach czosnku dodaj obraną i pokruszoną kaszankę
  9. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem
  10. Smaż często mieszając około 10 minut i odstaw
  11. Wyjmij bagietkę z piekarnika i lekko posmaruj masłem
  12. Odkryj cebulę i dodaj miód i ocet balsamiczny
  13. Smaż ciągle mieszając około 3 minut
  14. Na kanapki nałóż kaszankę (grubo!) a na niej cebulę
  15. Udekoruj świeżym tymiankiem
  16. Doskonale smakują na gorąco jak i na zimno, więc nie trzeba się martwić, że wystygną


Kanapki z kaszanką i karmelizowaną cebulą Przepis

Kanapki z kaszanką i karmelizowaną cebulą Przepis

Kanapki z kaszanką i karmelizowaną cebulą Przepis