KAPUŚNIAK Kapuśniak KATEGORIE Obiady Zupy Kuchnia polska Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.36)7 Beata@MilionSmaków Klasyczna, rozgrzewająca zupa ze zdrowej kiszonej kapusty, marchewek, ziemniaków, pietruszki i cebuli to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Idealna na chłodniejsze dni, prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego smaczna. Przepis z instrukcji mojej mamy:) SKŁADNIKI 500 g kapusty kiszonej2 szt. marchewek3 szt. ziemniaków1 pietruszka (korzeń i nać)1 cebula2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki majerankusólpieprz czarny mielony1½ l wody (około)boczek wędzony (opcjonalnie do smaku np. 2 plasterki) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 15 0,8% Bialko 0,6g 0,4% Weglow... 2,6g 1,3% Tluszcze 0,1g 0,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 100 5% Bialko 4,1g 2,7% Weglow... 17,4g 8,7% Tluszcze 0,7g 1,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kapustę opłukać i posiekać na trochę mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa.Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i cebulę pokroić w kostkę i wsypać do garnka.Zalać wszystko wodą i gotować aż warzywa zmiękną (około pół godziny).Przyprawić zupę solą i pieprzem oraz dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 15 minut.Pod koniec gotowania doprawić zupę majerankiem i opcjonalnie dodać trochę wędzonego boczku lub suszonej kiełbasy. Gotowe!Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.