KAPUŚNIAK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Klasyczna, rozgrzewająca zupa ze zdrowej kiszonej kapusty, marchewek, ziemniaków, pietruszki i cebuli to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Idealna na chłodniejsze dni, prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego smaczna.
Przepis z instrukcji mojej mamy:)


SKŁADNIKI

500 g kapusty kiszonej

2 szt. marchewek

3 szt. ziemniaków

pietruszka (korzeń i nać)

cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki majeranku

sól

pieprz czarny mielony

1½ l wody (około)

boczek wędzony (opcjonalnie do smaku np. 2 plasterki)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
15
0,8%
Bialko
0,6g
0,4%
Weglow...
2,6g
1,3%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę opłukać i posiekać na trochę mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
  2. Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i cebulę pokroić w kostkę i wsypać do garnka.
  3. Zalać wszystko wodą i gotować aż warzywa zmiękną (około pół godziny).
  4. Przyprawić zupę solą i pieprzem oraz dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania doprawić zupę majerankiem i opcjonalnie dodać trochę wędzonego boczku lub suszonej kiełbasy. Gotowe!
  6. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.


Kapuśniak Przepis

Kapuśniak Przepis