KAPUSTA Z GROCHEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Proste i szybkie danie podawane zarówno na wigilijnym stole jak i w okresie poświątecznym. To połączenie smakowe może wydawać się zbyt syte, ale w niewielkiej ilości wspaniale sprawdzi się jako dodatek do innych potraw.


SKŁADNIKI

160 g kapusty kiszonej

100 g grochu połówek

1 łyżka masła (lub oliwy)

sól

woda

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
54
2,7%
Bialko
1,6g
1,1%
Weglow...
3,7g
1,8%
Tluszcze
3,2g
5,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Groch zalać wodą, posolić i odstawić na noc.
  2. Na drugi dzień odsączyć groch i zalać go nową wodą ( na około 1 cm ponad groch). 
  3. Ugotować groch do miękkości, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypalił. Pilnować żeby się nie rozgotował.
  4. W tym czasie podgotować także kiszoną kapustę.
  5. Groch odsączyć i połączyć z masłem.
  6. Dodać odsączoną kiszoną kapustę i wszystko razem wymieszać.
  7. Podawać na ciepło.


Kapusta z grochem Przepis

Kapusta z grochem Przepis