KAPUSTA Z GROCHEM Kapusta z grochem KATEGORIE Przekąski Kuchnia polska Sałatki Boże Narodzenie Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.25)2 Beata@MilionSmaków Proste i szybkie danie podawane zarówno na wigilijnym stole jak i w okresie poświątecznym. To połączenie smakowe może wydawać się zbyt syte, ale w niewielkiej ilości wspaniale sprawdzi się jako dodatek do innych potraw. SKŁADNIKI 160 g kapusty kiszonej100 g grochu połówek1 łyżka masła (lub oliwy)sólwoda Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 54 2,7% Bialko 1,6g 1,1% Weglow... 3,7g 1,8% Tluszcze 3,2g 5,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 73 3,6% Bialko 2,2g 1,4% Weglow... 4,9g 2,5% Tluszcze 4,3g 7,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Groch zalać wodą, posolić i odstawić na noc. Na drugi dzień odsączyć groch i zalać go nową wodą ( na około 1 cm ponad groch). Ugotować groch do miękkości, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypalił. Pilnować żeby się nie rozgotował. W tym czasie podgotować także kiszoną kapustę. Groch odsączyć i połączyć z masłem. Dodać odsączoną kiszoną kapustę i wszystko razem wymieszać. Podawać na ciepło.