KAPUSTA Z GRZYBAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kapusta z leśnymi grzybami jest jednym z klasycznych dań wigilijnych w Polsce. Najczęściej można je spotkać w rejonie Śląska, ale nie brakuje go również w innych rejonach kraju. Dobrze sprawdza się też poza okresem świątecznym jako smaczny pełnowartościowy obiad.


SKŁADNIKI

1 kg kapusty młodej

30 g suszonych grzybów leśnych (trzy garście)

2 łyżki masła (lub oliwy)

2 szt. cebuli

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby wrzucić do wody i zagotować - będą gotować się 40 minut
  2. Na patelni rozpuścić masło
  3. Drobno posiekać cebulę i wrzucić na patelnię
  4. Podsmażyć około 4 minut aż się zeszkli i zdjąć z ognia
  5. Poszatkować kapustę
  6. Do dużego garnka nalać trochę wody (tak, żeby ledwo przykryła dno) i włożyć podsmażoną cebulę i kapustę
  7. Dusić 40 minut od czasu do czasu trzeba mieszając
  8. Odcedzić grzyby (nie wylewajcie wody pozostałej po gotowaniu grzybów - można z niej zrobić pyszną zupę grzybową
  9. Drobno je posiekać (można schłodzić je pod zimną wodą) i dodać do kapusty 
  10. Doprawić solą  i pieprzem i dobrze wymieszać
  11. Podusić jeszcze kilka minut i odstawić


Kapusta z grzybami Przepis

Kapusta z grzybami Przepis