KAPUSTA Z GRZYBAMI Kapusta z grzybami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje Boże Narodzenie Dodatki Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Kapusta z leśnymi grzybami jest jednym z klasycznych dań wigilijnych w Polsce. Najczęściej można je spotkać w rejonie Śląska, ale nie brakuje go również w innych rejonach kraju. Dobrze sprawdza się też poza okresem świątecznym jako smaczny pełnowartościowy obiad. SKŁADNIKI 1 kg kapusty młodej30 g suszonych grzybów leśnych (trzy garście)2 łyżki masła (lub oliwy)2 szt. cebuli1 łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE Grzyby wrzucić do wody i zagotować - będą gotować się 40 minut Na patelni rozpuścić masło Drobno posiekać cebulę i wrzucić na patelnię Podsmażyć około 4 minut aż się zeszkli i zdjąć z ognia Poszatkować kapustę Do dużego garnka nalać trochę wody (tak, żeby ledwo przykryła dno) i włożyć podsmażoną cebulę i kapustę Dusić 40 minut od czasu do czasu trzeba mieszając Odcedzić grzyby (nie wylewajcie wody pozostałej po gotowaniu grzybów - można z niej zrobić pyszną zupę grzybową) Drobno je posiekać (można schłodzić je pod zimną wodą) i dodać do kapusty Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać Podusić jeszcze kilka minut i odstawić