KAPUSTA, MARCHEWKA, SELER NACIOWY I PAPRYKA Z WOKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Tym razem wok w 100% warzywny. Wszystkie warzywa są jeszcze lekko twarde i chrupiące, ale dobrze podgrzane i połączone aromatyczną mieszanką sosów.
Kapusta i seler naciowy pojawiały się już w woku w moich przepisach, ale zazwyczaj towarzyszyły makaronom lub mięsu. Tym razem w duecie stanowią bazę całej potrawy.


SKŁADNIKI

marchewka

1 szklanka selera naciowego

pół cebuli czerwonej

pół czerwonej papryki

2 szklanki białej kapusty

2 łyżki oleju arachidowego

1 łyżka sosu worcestershire

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu Sriracha

1 łyżka sosu ostrygowego

¼ szklanki wody


PRZYGOTOWANIE

  1. Jak zawsze danie z woka najlepiej zacząć od przygotowania wszystkich składników.
  2. Pokrój marchewkę i seler naciowy w plasterki, a cebulę w pół plasterki.
  3. Paprykę w dość sporą kostkę a kapustę dość drobno poszatkuj.
  4. Rozgrzej woka i wlej do niego 2 łyżki oleju arachidowego.
  5. Rozprowadź go po ściankach ruszając naczyniem.
  6. Przelej seler naciowy wrzątkiem.
  7. Do woka wrzuć marchewkę i smaż około 4 minut mieszając.
  8. Dodaj cebulę i paprykę a po kolejnych 4 minutach seler naciowy.
  9. Po 3 minutach dorzuć kapustę.
  10. Po chwili zacznij dodawać sosy: worcestershire, sojowy, sriracha i ostrygowy.
  11. Dolej wodę i dokładnie wymieszaj.


Kapusta, marchewka, seler naciowy i papryka z woka Przepis

Kapusta, marchewka, seler naciowy i papryka z woka Przepis

Kapusta, marchewka, seler naciowy i papryka z woka Przepis

DODAJ KOMENTARZ