KARDAMONOWE CIASTECZKA Z ORZECHAMI NERKOWCA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.86)
Te proste do przygotowania ciasteczka możecie przygotować jako alternatywę dla świątecznych pierniczków - równie aromatyczne a przy tym szybkie i zdrowe, dzięki sporej ilości orzechów, razowej mące czy nasionom chia. Idealnie kruche pozostają świeże przez wiele dni. Zamknięte w puszce umilały mi pracę przez niemal tydzień :)


SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g oleju roślinnego (np. słonecznikowego)

75 g cukru trzcinowego

50 g orzechów nerkowca

25 g masła (miękkiego)

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka nasion chia

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka kardamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
444
22,2%
Bialko
7g
4,7%
Weglow...
49,5g
24,8%
Tluszcze
24,5g
40,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  2. Wszystkie składniki wyrób (ręcznie lub mikserem) na zwarte ciasto.
  3. Z ciasta uformuj wałki, następnie każdy wałek potnij na ciasteczka grube na ok. 1 cm, rozpłaszcz, uformuj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. 


Kardamonowe ciasteczka z orzechami nerkowca Przepis

Kardamonowe ciasteczka z orzechami nerkowca Przepis