KARKÓWKA Z GLAZURĄ MUSZTARDOWĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.1)
Sezon grillowy w pełni a na grillu króluje karkówka. Dziś prosty przepis na kotlety z karkówki w ciekawej, musztardowej glazurze z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego.
Uwaga: czas przygotowania uwzględnia godzinę marynowania mięsa przed grillowaniem.


SKŁADNIKI

2 szt. karkówki wieprzowej (kotlety)

1 łyżka majeranku (suszony)

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki musztardy sarepskiej

1 łyżka dżemu (koniecznie brzoskwiniowy)

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżeczka mielonego pieprzu (kolorowy, ziarnisty)

szczypta soli

1 łyżka natki pietruszki (drobno pokrojona)

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso opłukać i osuszyć. Przyprawić solą i zmielonym pieprzem.
  2. W miseczce wymieszać oliwę z majerankiem.
  3. Natrzeć mięso dokładnie oliwą i wstawić do lodówki na godzinę.
  4. W międzyczasie w miseczce wymieszać musztardę, dżem, pieprz ziarnisty, sól, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Po upłynięciu czasu marynowania kotlety upiec na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillować aż będą miękkie - niezbyt długo bo wówczas mięso zrobi się zbyt twarde.
  6. Krótko przed końcem pieczenia posmarować mięso glazurą musztardową.

Na zdjęciu propozycja podania z podsmażanymi ziemniaczkami i modrą kapustą.


Karkówka z glazurą musztardową Przepis