KARKÓWKA Z SARNY PIECZONA W RĘKAWIE
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.97)
Uwielbiam dziczyznę, więc od czasu do czasu pojawia się na moim stole w różnych odsłonach. Karkówa z sarny to delikatne mięso, które nie przypomina popularnej karkówki wieprzowej czy nawet tej z dzika.
Pieczona w rękawie zachowuje pełny aromat i staje się krucha i soczysta.


SKŁADNIKI

500 g mięsa z sarny (karkówki)

1 l wody

1 łyżka soli

Marynata

¼ szklanki whisky

2 łyżki syropu (melasy) z granatów

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki dżemu rabarbarowego z imbirem

PRZYGOTOWANIE

  1. Karkówkę z sarny umyj i włóż do wody z solą i odstaw na 10 minut
  2. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty
  3. Wyjmij karkówkę z wody z solą i osusz
  4. Dokładnie obtocz ją w marynacie i włóż do rękawa do pieczenia
  5. Przelej tam resztę marynaty i dokładnie zawiąż
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w termoobiegu około 25 minut


Karkówka z sarny pieczona w rękawie Przepis