KARKÓWKA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI I JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.1)
Ten przepis łączy w sobie charakterystyczny smak karkówki, silną nutę grzybową i delikatnie słodki posmak jabłek.
Mięso rozpływa się w ustach i jest idealnie soczyste.


SKŁADNIKI

1 kg karkówki wieprzowej

pół kg pieczarek

jabłko (najlepiej reneta)

vegeta natur

sól

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
149
7,4%
Bialko
10,9g
7,2%
Weglow...
1,3g
0,7%
Tluszcze
10,7g
17,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Karkówkę pokrój w plastry o grubości około pół centymetra
  2. Posyp ją z jednej strony pieprzem i solą a z drugiej vegetą
  3. Podsmaż na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony
  4. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki
  5. Jabłko obierz i pokrój w dużą kostkę
  6. W naczyniu żaroodpornym ułóż na zmianę karkówkę i pieczarki aż się skończą składniki
  7. Włóż zamknięte do piekarnika
  8. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni w termoobiegu
  9. Teraz na wierzch wsyp kostki jabłka i piecz jeszcze 15 minut


Karkówka zapiekana z pieczarkami i jabłkami Przepis

Karkówka zapiekana z pieczarkami i jabłkami Przepis