KARNAWAŁOWE ROLADKI Z BOCZKIEM I DAKTYLAMI Karnawałowe roladki z boczkiem i daktylami KATEGORIE Przekąski Bezglutenowe Kuchnia hiszpańska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 5)2 Kasia@MilionSmaków Karnawał w pełni a co za tym idzie - czas towarzyskich spotkań, często w formie domówek. Jeżeli szukacie apetycznych przekąsek, które umilą Wam czas spędzony z przyjaciółmi a jednocześnie nie chcecie przez cały wieczór stać w kuchni to dobrze trafiliście. U mnie hitem sylwestrowej domówki były te proste roladki, które przygotowałam w ciągu dnia a wieczorem tylko wstawiłam do piekarnika i zapiekłam. Przepis jest banalnie prosty a uzyskany efekt - wręcz przeciwnie. SKŁADNIKI 10 plasterków wędzonego boczku10 szt. świeżych daktyli80 g sera rokpol (typu lazur) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 381 19,1% Bialko 12,8g 8,5% Weglow... 19,1g 9,5% Tluszcze 29g 48,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 91 4,6% Bialko 3,1g 2,1% Weglow... 4,6g 2,3% Tluszcze 7g 11,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na brzegu każdego plasterka boczku ułóż daktyla (lub pół jeżeli są duże) i niewielki kawałek sera typu lazur. Zwiń nieduże roladki. Roladki ułóż w naczyniu do zapiekania. Przed podaniem rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wstaw naczynie i zapiekaj aż boczek się przyrumieni (ok. 10-15 minut). Podawaj na ciepło.