KAROBOWE NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I KLEMENTYNKAMI
KATEGORIE
Śniadania
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4)
To danie powstało w sumie jako eksperyment w kuchni. A może by zrobić jakieś ciekawe naleśniki. Dodać karobu, żeby uzyskać "czekoladowy" posmak i kolor.
Jako nadzienie będzie mała ilość słodkiej nutelli oraz świeża klementynka dla zrównoważenia smaku. Wyszło smaczne i ciekawe - polecam spróbować ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

80 g mąki pszennej pełnoziarnistej

jajko

1 łyżeczka karobu (mąki chleba świętojańskiego)

pół szklanki mleka 1,5%

¼ szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie

6 szt. klementynek

6 łyżek nutelli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
185
9,3%
Bialko
4,1g
2,8%
Weglow...
21,5g
10,7%
Tluszcze
9,3g
15,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umieść w misce mąkę, jajko, karob, mleko, wodę i olej
  2. Miksuj przez niecałą minutę na średnich obrotach miksera aż nie będzie grudek
  3. Obierz klementynki i przetnij każdą cząstkę na pół
  4. Mocno rozgrzej patelnię (bez tłuszczu)
  5. Wylewaj chochlę ciasta na patelnię i ruszając patelnią rozprowadzaj je równo po całej powierzchni
  6. Smaż około minuty z jednej strony i trzydzieści sekund z drugiej
  7. Przerzucaj na talerze (może to zrobić po prostu odwracając patelnię do góry dnem nad talerzem)
  8. Smaruj pół naleśnika nutellą i kładź na niej kawałki klementynki
  9. Składaj czyste pół naleśnika na posmarowaną część a potem jeszcze raz na pół
  10. Można podawać same lub posypane cukrem pudrem


Karobowe naleśniki z nutellą i klementynkami Przepis

Karobowe naleśniki z nutellą i klementynkami Przepis