KAROBOWE NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I KLEMENTYNKAMI Karobowe naleśniki z nutellą i klementynkami KATEGORIE Śniadania CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4)1 Michał@MilionSmaków To danie powstało w sumie jako eksperyment w kuchni. A może by zrobić jakieś ciekawe naleśniki. Dodać karobu, żeby uzyskać "czekoladowy" posmak i kolor. Jako nadzienie będzie mała ilość słodkiej nutelli oraz świeża klementynka dla zrównoważenia smaku. Wyszło smaczne i ciekawe - polecam spróbować ;) SKŁADNIKI Ciasto80 g mąki pszennej pełnoziarnistej1 jajko1 łyżeczka karobu (mąki chleba świętojańskiego)pół szklanki mleka 1,5%¼ szklanki wody2 łyżki oleju rzepakowegoNadzienie6 szt. klementynek6 łyżek nutelli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 185 9,3% Bialko 4,1g 2,8% Weglow... 21,5g 10,7% Tluszcze 9,3g 15,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 800 40% Bialko 17,9g 11,9% Weglow... 92,8g 46,4% Tluszcze 40,3g 67,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umieść w misce mąkę, jajko, karob, mleko, wodę i olej Miksuj przez niecałą minutę na średnich obrotach miksera aż nie będzie grudek Obierz klementynki i przetnij każdą cząstkę na pół Mocno rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) Wylewaj chochlę ciasta na patelnię i ruszając patelnią rozprowadzaj je równo po całej powierzchni Smaż około minuty z jednej strony i trzydzieści sekund z drugiej Przerzucaj na talerze (może to zrobić po prostu odwracając patelnię do góry dnem nad talerzem) Smaruj pół naleśnika nutellą i kładź na niej kawałki klementynki Składaj czyste pół naleśnika na posmarowaną część a potem jeszcze raz na pół Można podawać same lub posypane cukrem pudrem