KARP SMAŻONY Karp smażony KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Ryby i owoce morza Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.75)2 Kasia@MilionSmaków Nie przypominam sobie Świąt bez tego dania - klasyczny, smażony karp jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy w moim domu jak również przynajmniej kilku grudniowych obiadów :) Przepis jest bardzo prosty ale niezawodny - karpia doprawiam, panierują w jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może być i grzane wino :) SKŁADNIKI pół kg karpia (2 dzwonki)4 łyżeczki vegety natur1 jajko2 łyżki mąki pszennej2 łyżki bułki tartejolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 146 7,3% Bialko 16,1g 10,7% Weglow... 6,8g 3,4% Tluszcze 5,5g 9,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 463 23,2% Bialko 51,2g 34,1% Weglow... 21,7g 10,9% Tluszcze 17,4g 28,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Karpia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw vegetą (najlepiej naturalną). Na patelni dobrze rozgrzej olej rzepakowy. Na jednym talerzu rozbij i rozkłóć jajko, na drugim wymieszaj mąkę i bułkę tartą. Karpia obtocz najpierw w jajku a następnie w mące z bułką tartą. Rybę smaż z obu stron aż będzie złota - po ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj od razu ze smażonymi ziemniaczkami i buraczkami lub surówką.