KARP SMAŻONY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Nie przypominam sobie Świąt bez tego dania - klasyczny, smażony karp jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy w moim domu jak również przynajmniej kilku grudniowych obiadów :)
Przepis jest bardzo prosty ale niezawodny - karpia doprawiam, panierują w jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może być i grzane wino :)


SKŁADNIKI

pół kg karpia (2 dzwonki)

4 łyżeczki vegety natur

jajko

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki bułki tartej

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
146
7,3%
Bialko
16,1g
10,7%
Weglow...
6,8g
3,4%
Tluszcze
5,5g
9,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Karpia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw vegetą (najlepiej naturalną). 
  2. Na patelni dobrze rozgrzej olej rzepakowy
  3. Na jednym talerzu rozbij i rozkłóć jajko, na drugim wymieszaj mąkę i bułkę tartą
  4. Karpia obtocz najpierw w jajku a następnie w mące z bułką tartą
  5. Rybę smaż z obu stron aż będzie złota - po ok. 5 minut z każdej strony. 
  6. Podawaj od razu ze smażonymi ziemniaczkami i buraczkami lub surówką. 


Karp smażony Przepis

Karp smażony Przepis