KARP ZAPIEKANY W ŚMIETANIE Karp zapiekany w śmietanie KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Ryby i owoce morza Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.11)9 Kasia@MilionSmaków Sezon na karpia w pełni więc koniecznie spróbujcie przyrządzić go na kilka ciekawych sposobów. Oprócz klasycznego czyli smażenia karpia możecie też przyrządzić na zimno w galarecie lub zapiec go w piekarniku z ulubionymi dodatkami. Tutaj karpia najpierw podsmażyłam a następnie zapiekłam z kawałkami ziemniaków, śmietaną i parmezanem. Minusem są oczywiście ości, na które trzeba uważać... SKŁADNIKI 200 g karpia2 szt. ziemniaków1 cebula100 ml śmietany 18%50 ml jogurtu greckiego4 łyżki sera parmezanu (startego)2 łyżki natki pietruszki1 łyżka mąki pszennejmasło (do smażenia)vegeta naturpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 112 5,6% Bialko 8,5g 5,7% Weglow... 6,5g 3,3% Tluszcze 5,6g 9,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 411 20,6% Bialko 31,2g 20,8% Weglow... 24g 12% Tluszcze 20,5g 34,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Karpia umyj osusz i pokrój w średniej wielkości kawałki (żeby danie łatwiej się nakładało na talerze po upieczeniu). Następnie dopraw go vegetą i obtocz a mące. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Na patelni rozgrzej masło, smaż kawałki karpia na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle. W szklance wymieszaj śmietanę z jogurtem greckim do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy cebula się zaszkli zalej ją śmietaną, dopraw pieprzem i zagotuj. Ziemniaki obierz i pokrój w niezbyt duże kawałki. Karpia przełóż do naczynia do zapiekania, obłóż ziemniakami, zalej sosem śmietanowym, posyp startym parmezanem i pokrojoną natką pietruszki.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut aż danie się ładnie zarumieni.