KARPATKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Karpatka - pyszne, kremowe wspomnienie dzieciństwa. Ciasto dziś nieco zapomniane ale mimo to mające swoich wielbicieli. Przygotowanie idealnej karpatki wcześniej postrzegałam jako wyzwanie ale okazało się nie przerosnąć moich sił. Parzone ciasto jest dość proste do przygotowania a efekt oczekiwane - wspaniałe okrągłe górki pojawiają się już w początkowej fazie pieczenia. Krem wymaga nieco więcej uwagi ale postępując zgodnie ze wskazówkami z przepisu poniżej uzyskacie gęsty krem, zwarty po schłodzeniu. Smacznego!


SKŁADNIKI

Ciasto

100 g masła

150 ml mleka 2%

130 g mąki pszennej

4 szt. jajek

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem

3 szklanki mleka 2%

160 g białego cukru

350 g masła

40 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki pszennej

4 szt. żółtek

jajko

1 opakowanie cukru waniliowego

cukier puder (do posypania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
277
13,8%
Bialko
4,8g
3,2%
Weglow...
17g
8,5%
Tluszcze
21,2g
35,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło do kremu wyciągnij z lodówki wcześniej żeby zmiękło. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  3. Prostokątną formę o wymiarach 36 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Masło do ciasta posiekaj, wrzuć do garnka, zalej mlekiem i dodaj szczyptę soli. Zagotuj.
  5. Dodawaj stopniowo mąkę, zmniejsz ogień i energicznie mieszaj przez ok. 1-1,5 minuty aż powstanie gęsta masa. Uważaj żeby się nie przypaliła. 
  6. Masę ostudź i przełóż do miski miksera. Miksuj dodając po jednym jajku oraz wsypując proszek do pieczenia.
  7. Ciasto podziel na dwie części. 
  8. Pierwszą połowę wyłóż do przygotowanej blaszki, wygładź łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 16-18 minut. 
  9. Następnie tak samo upiecz drugi blat ciasta. Jeżeli pieczesz w termoobiegu i masz dwie blaszki równej wielkości - możesz piec dwa blaty jednocześnie.
  10. W międzyczasie przygotuj krem: szklankę mleka zmiksuj z jajkiem, żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną
  11. 2 szklanki mleka zagotuj z 130 g cukru i cukrem waniliowym
  12. Do wrzącego mleka wlej zmiksowaną wcześniej masę. Gotuj przez chwilę energicznie mieszając trzepaczką.
  13. Przykryj krem folią spożywczą i zostaw do ostygnięcia.
  14. Zmiksuj miękkie masło i 30 g cukru aż powstanie jasna, puszysta masa.
  15. Dodawaj po trochu ugotowany budyń cały czas miksując aż składniki się połączą. 
  16. Krem schłodź w lodówce.
  17. Krem wyłóż na jeden blat ciasta, przykryj drugim i wstaw do lodówki.
  18. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem


Karpatka Przepis

Karpatka Przepis