KASZA BULGUR Z WARZYWAMI I SOSEM KOPERKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Kasza bulgur jest otrzymywana z ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli durum. Jest ona zdrowsza i bardziej zasobna w wartości odżywcze niż jej tradycyjny gatunek.
Kasza bulgur wykorzystywana jest szeroko w kuchni azjatyckiej, a ostatnio staje się popularna również w naszej rodzimej. Ja postanowiłam wypróbować jej walory w bardzo prostym daniu - dodając mrożony groszek i świeże pomidory w połączeniu z sosem koperkowym. Jest to propozycja na szybki, zdrowy obiad lub kolację - naprawdę nie wymaga wysiłku a końcowy efekt jest bardzo smaczny :)


SKŁADNIKI

1 szklanka kaszy bulgur

1½ szklanki groszku zielonego (mrożonego)

2 szt. pomidorów

szczypta soli

Sos

koperek (pęczek)

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 szklanka bulionu warzywnego

2 łyżeczki śmietany 12% (lub 18% jeśli wolisz bardziej gęsty)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
96
4,8%
Bialko
3,8g
2,5%
Weglow...
18,2g
9,1%
Tluszcze
1,4g
2,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozmroź lekko zielony groszek.
  2. Do średniej wielkości garnka wsyp kaszę bulgur, zalej ją 600 ml wrzątku, posól i gotuj aż wchłonie cały płyn (ok. 7 minut). Następnie zdejmij ją z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut żeby napęczniała. 
  3. W międzyczasie przygotuj sos z przepisu na Sos koperkowy
  4. Pomidory pokrój w kostkę i razem z groszkiem dodaj je do kaszy, wymieszaj. 
  5. Kaszę z warzywami wyłóż na talerze i polej sosem koperkowym. 


Kasza bulgur z warzywami i sosem koperkowym Przepis

Kasza bulgur z warzywami i sosem koperkowym Przepis