KASZA BULGUR Z WARZYWAMI I SOSEM KOPERKOWYM Kasza bulgur z warzywami i sosem koperkowym KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.75)60 Kasia@MilionSmaków Kasza bulgur jest otrzymywana z ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli durum. Jest ona zdrowsza i bardziej zasobna w wartości odżywcze niż jej tradycyjny gatunek. Kasza bulgur wykorzystywana jest szeroko w kuchni azjatyckiej, a ostatnio staje się popularna również w naszej rodzimej. Ja postanowiłam wypróbować jej walory w bardzo prostym daniu - dodając mrożony groszek i świeże pomidory w połączeniu z sosem koperkowym. Jest to propozycja na szybki, zdrowy obiad lub kolację - naprawdę nie wymaga wysiłku a końcowy efekt jest bardzo smaczny :) SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy bulgur1½ szklanki groszku zielonego (mrożonego)2 szt. pomidorówszczypta soliSoskoperek (pęczek)1 łyżka masła1 łyżka mąki pszennej1 szklanka bulionu warzywnego2 łyżeczki śmietany 12% (lub 18% jeśli wolisz bardziej gęsty) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 96 4,8% Bialko 3,8g 2,5% Weglow... 18,2g 9,1% Tluszcze 1,4g 2,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 245 12,3% Bialko 9,7g 6,5% Weglow... 46,4g 23,2% Tluszcze 3,5g 5,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozmroź lekko zielony groszek.Do średniej wielkości garnka wsyp kaszę bulgur, zalej ją 600 ml wrzątku, posól i gotuj aż wchłonie cały płyn (ok. 7 minut). Następnie zdejmij ją z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut żeby napęczniała. W międzyczasie przygotuj sos z przepisu na Sos koperkowy. Pomidory pokrój w kostkę i razem z groszkiem dodaj je do kaszy, wymieszaj. Kaszę z warzywami wyłóż na talerze i polej sosem koperkowym.