KASZA GRYCZANA Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.96)
Coś dla miłośników mięsa, ale też zdrowego odżywiania. Połączenie wołowiny z kaszą gryczaną będącą źródłem witamin i cennych minerałów świetnie uzupełniają tu dodane warzywa: soczyste pomidory, dwa rodzaje papryki oraz cukinia. Całość doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad zapewniający codzienną porcję zdrowych składników odżywczych.


SKŁADNIKI

180 g kaszy gryczanej

500 g wołowiny

2 szt. pomidorów (średnie lub duże)

papryka Bell czerwona

papryka Bell zielona

250 g cukinii

cebula (duża)

1 ząbek czosnku świeżego

sól

pieprz czarny mielony

papryka ostra mielona

zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy)

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
103
5,2%
Bialko
10,6g
7,1%
Weglow...
9,4g
4,7%
Tluszcze
2,6g
4,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę gryczaną przepłukać wodą i zamoczyć dzień wcześniej na noc.
  2. Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekanymi cebulą i czosnkiem na oliwie. Następnie dusić mięso pod przykryciem około godziny do półtorej aż zmięknie i podlewać co jakiś czas wodą aby się nie przypaliło.
  3. Namoczoną dzień wcześniej kaszę zagotować od 3 do 5 minut, po czym zawinąć garnek w koc i odstawić na około 40 minut aby doszła do miękkości.
  4. Pomidory, papryki oraz cukinię pokroić w kostkę, dodać do duszonego mięsa i smażyć około 15 minut.
  5. Przyprawić danie solą, pieprzem, papryką oraz ulubionymi ziołami


Kasza gryczana z wołowiną i warzywami Przepis

Kasza gryczana z wołowiną i warzywami Przepis