KASZA GRYCZANA Z WOKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pomysł na ten przepis zawdzięczam nieocenionej Kwestii Smaku. Trafiłem tam właśnie na kaszę gryczaną z woka, która w pierwszej chwili zaskoczyła a następnie zainspirowała do sprawdzenia tego pomysłu w swojej kuchni.
Trochę eksperymentów z doborem składników i ich proporcji (danie z woka zawsze muszę zrobić zupełnie po swojemu) dało właśnie ten przepis.
Smacznego!


SKŁADNIKI

100 g kaszy gryczanej

pół papryki Cayenne

3 szt. czosnku świeżego

pół czerwonej papryki

4 łyżki pędów bambusa

cebula

13 szt. kapusty pekińskiej

2 łyżki szczypiorku

1 łyżka oleju arachidowego

1 łyżka słodkiego sosu chili

2 szt. jajek

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka sosu ostrygowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Przygotuj składniki:
    1. drobno posiekaj chilli i czosnek
    2. paprykę pokrój w kostkę o boku około centymetra
    3. odsącz pędy bambusa
    4. cebulę przetnij na pół i pokrój w plasterki
    5. kapustę pekinską dość drobno posiekaj - tak samo szczypiorek
  3. Rozgrzej wok i wlej do niego olej arachidowy.
  4. Jak zacznie dymić to wrzuć chili i czosnek.
  5. Po około minucie mieszania dodaj jajka i smaż szybko mieszając aż zrobią się suche.
  6. Dodaj paprykę i cebulę.
  7. Smaż tak 5 minut aż zmiękną i dodaj kaszę.
  8. Po kolejnych 2 - 3 minutach dodaj bambus, szczypiorek i kapustę oraz wlej sosy:
    1. sojowy
    2. rybny
    3. ostrygowy
    4. i słodki chilli
  9. Dokładnie wymieszaj - po około 2 minutach można podawać.


Kasza gryczana z woka Przepis

Kasza gryczana z woka Przepis

Kasza gryczana z woka Przepis