KASZA JAGLANA Z JARMUŻEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ Kasza jaglana z jarmużem, pomidorami i mozzarellą KATEGORIE Przekąski Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Sałatki Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.5)5 Beata@MilionSmaków Pomysł ma zdrową, pożywną i pyszną sałatkę, która znajdzie zastosowanie zarówno jako lekkie danie obiadowe, wzmacniające drugie śniadanie czy też pełnowartościowa kolacja. Potrawa dzięki swej uniwersalności może być dowolnie modyfikowana w zależności od naszych upodobań. W mojej wersji kasza jaglana idealnie pasuje do pomidorów z mozzarellą i jarmużem, a dopełnieniem jest tu dodatek fasolki szparagowej. SKŁADNIKI 70 g kaszy jaglanej2 szt. pomidorów125 g sera mozzarella3 liście jarmużu1 cebula200 g zielonej fasolki szparagowejsól Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 90 4,5% Bialko 5g 3,3% Weglow... 9,4g 4,7% Tluszcze 3,7g 6,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 399 19,9% Bialko 22,2g 14,8% Weglow... 41,7g 20,9% Tluszcze 16,3g 27,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Fasolkę obrać, umyć i włożyć do gotującej się wody. Gotować do miękkości.Kaszę jaglaną przepłukać, po czym wrzucić do wody (ilość wody 1,5 razy większa niż kaszy) i gotować około 15-20 minut aż zrobi się miękka.W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory oraz mozzarellę, a jarmuż porwać na mniejsze kawałki.Cebulę posiekać i połączyć z pomidorami oraz mozzarellą. doprawić solą oraz opcjonalnie ulubionymi przyprawami.Gotową kaszę wymieszać z pomidorami, mozzarellą oraz jarmużem i podawać razem z fasolką.