KASZA JAGLANA Z JARMUŻEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Pomysł ma zdrową, pożywną i pyszną sałatkę, która znajdzie zastosowanie zarówno jako lekkie danie obiadowe, wzmacniające drugie śniadanie czy też pełnowartościowa kolacja. Potrawa dzięki swej uniwersalności może być dowolnie modyfikowana w zależności od naszych upodobań. W mojej wersji kasza jaglana idealnie pasuje do pomidorów z mozzarellą i jarmużem, a dopełnieniem jest tu dodatek fasolki szparagowej.


SKŁADNIKI

70 g kaszy jaglanej

2 szt. pomidorów

125 g sera mozzarella

3 liście jarmużu

cebula

200 g zielonej fasolki szparagowej

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
90
4,5%
Bialko
5g
3,3%
Weglow...
9,4g
4,7%
Tluszcze
3,7g
6,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolkę obrać, umyć i włożyć do gotującej się wody. Gotować do miękkości.
  2. Kaszę jaglaną przepłukać, po czym wrzucić do wody (ilość wody 1,5 razy większa niż kaszy) i gotować około 15-20 minut aż zrobi się miękka.
  3. W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory oraz mozzarellę, a jarmuż porwać na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę posiekać i połączyć z pomidorami oraz mozzarellą. doprawić solą oraz opcjonalnie ulubionymi przyprawami.
  5. Gotową kaszę wymieszać z pomidorami, mozzarellą oraz jarmużem i podawać razem z fasolką.


Kasza jaglana z jarmużem, pomidorami i mozzarellą Przepis

Kasza jaglana z jarmużem, pomidorami i mozzarellą Przepis