KASZA JAGLANA Z SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ Kasza jaglana z szparagami i szynką parmeńską KATEGORIE Przekąski Obiady Lekkie i zdrowe Sałatki Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 4.83)3 Kasia@MilionSmaków Na ciepło i na zimno, na obiad i na kolację - to danie jest naprawdę bardzo uniwersalne. Kaszy jaglanej nie muszę reklamować - jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, oczyszcza organizm i dodaje energii. Dodatki do niej to cały miks pyszności - zielone szparagi, suszone pomidory, szynka parmeńska, ser feta, prażone pestki dyni i aromatyczne zioła. Danie może stać w lodówce przez kilka dni więc warto przygotować większą porcję na zapas. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy. SKŁADNIKI 200 g kaszy jaglanej20 szt. szparagów (zielonych)100 g szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej)270 g sera feta8 szt. pomidorów suszonych60 g pestek dyniszczypiorekmięta świeżasólpieprz czarny mielony (świeżo zmielony) PRZYGOTOWANIE Szparagi opłucz, odłam twarde końcówki i pokrój na trzy części. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz, po czym zalej 600 ml wody, dopraw solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.Dodaj szparagi, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty. Jeżeli kasza zacznie się przyklejać do garnka dodaj jeszcze trochę wody.Wyłóż kaszę do miski i ostudź. Na suchej patelni podpraż pestki dyni. Dodaj pozostałe składniki: pokrojoną w plasterki szynkę parmeńską, pokrojony w kosteczkę ser feta, pokrojone suszone pomidory, pestki dyni, listki świeżej mięty oraz drobno pokrojony szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem i olejem z słoiczka z pomidorami.