KASZA JAGLANA Z SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Na ciepło i na zimno, na obiad i na kolację - to danie jest naprawdę bardzo uniwersalne. Kaszy jaglanej nie muszę reklamować - jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, oczyszcza organizm i dodaje energii. Dodatki do niej to cały miks pyszności - zielone szparagi, suszone pomidory, szynka parmeńska, ser feta, prażone pestki dyni i aromatyczne zioła.
Danie może stać w lodówce przez kilka dni więc warto przygotować większą porcję na zapas. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.


SKŁADNIKI

200 g kaszy jaglanej

20 szt. szparagów (zielonych)

100 g szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej)

270 g sera feta

8 szt. pomidorów suszonych

60 g pestek dyni

szczypiorek

mięta świeża

sól

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

PRZYGOTOWANIE

  1. Szparagi opłucz, odłam twarde końcówki i pokrój na trzy części. 
  2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz, po czym zalej 600 ml wody, dopraw solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Dodaj szparagi, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty. Jeżeli kasza zacznie się przyklejać do garnka dodaj jeszcze trochę wody.
  4. Wyłóż kaszę do miski i ostudź. 
  5. Na suchej patelni podpraż pestki dyni
  6. Dodaj pozostałe składniki: pokrojoną w plasterki szynkę parmeńską, pokrojony w kosteczkę ser feta, pokrojone suszone pomidory, pestki dyni, listki świeżej mięty oraz drobno pokrojony szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem i olejem z słoiczka z pomidorami. 


Kasza jaglana z szparagami i szynką parmeńską Przepis

Kasza jaglana z szparagami i szynką parmeńską Przepis

Kasza jaglana z szparagami i szynką parmeńską Przepis