KASZA JAGLANA ZE SZPINAKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.25)
Jest to przepis dla tych, którzy mimo braku czasu nie chcą rezygnować ze zdrowych i pożywnych obiadów. Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową kasz: zasadotwórcza, bezglutenowa i lekkostrawna należy do żywności o najwyższej wartości odżywczej, a także zdrowotnej.
Dla przełamania smaku dodałam posypkę z uprażonych nasion słonecznika oraz soli sezamowej czyli tzw. gomasio.


SKŁADNIKI

180 g kaszy jaglanej (ugotowanej, tj. około 60 g surowej)

200 g szpinaku mrożonego (lub świeży)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki sezamu

1 łyżka słonecznika (nasion)

gałka muszkatołowa mielona

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
189
9,4%
Bialko
5,8g
3,9%
Weglow...
26,8g
13,4%
Tluszcze
6,8g
11,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną przepłukać wodą, po czym zalać wrzątkiem w ilości dwukrotnie większej niż ilość kaszy. Gotować do miękkości około 20 minut. Jeśli kasza szybciej wchłonie wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, dolać wrzątku.
  2. W czasie gdy kasza się gotuje posiekać drobno cebulę, a czosnek przepuścić przez praskę. Podsmażyć chwilę na oliwie, po czym dodać szpinak, który wcześniej można rozmrozić.
  3. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku i jeszcze chwilę podsmażyć.
  4. Na czystej i suchej patelni uprażyć słonecznik i wsypać do miseczki.
  5. Na tej samej patelni uprażyć także sezam ze szczyptą soli ( powstanie tzw. gomasio ).
  6. Ugotowaną kaszę jaglaną połączyć ze szpinakiem, wymieszać i posypać uprażonym słonecznikiem i sezamem (posypki użyć wedle uznania, jeśli zostanie gomasio można zastosować jako posypkę do różnych kanapek).


Kasza jaglana ze szpinakiem Przepis

Kasza jaglana ze szpinakiem Przepis