KASZA JAGLANA ZE SZPINAKIEM Kasza jaglana ze szpinakiem KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.25)2 Beata@MilionSmaków Jest to przepis dla tych, którzy mimo braku czasu nie chcą rezygnować ze zdrowych i pożywnych obiadów. Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową kasz: zasadotwórcza, bezglutenowa i lekkostrawna należy do żywności o najwyższej wartości odżywczej, a także zdrowotnej. Dla przełamania smaku dodałam posypkę z uprażonych nasion słonecznika oraz soli sezamowej czyli tzw. gomasio. SKŁADNIKI 180 g kaszy jaglanej (ugotowanej, tj. około 60 g surowej)200 g szpinaku mrożonego (lub świeży)1 cebula1 ząbek czosnku świeżego2 łyżki sezamu1 łyżka słonecznika (nasion)gałka muszkatołowa mielonasólpieprz czarny mielony1 łyżka oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 189 9,4% Bialko 5,8g 3,9% Weglow... 26,8g 13,4% Tluszcze 6,8g 11,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 539 26,9% Bialko 16,6g 11,1% Weglow... 76,5g 38,3% Tluszcze 19,5g 32,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kaszę jaglaną przepłukać wodą, po czym zalać wrzątkiem w ilości dwukrotnie większej niż ilość kaszy. Gotować do miękkości około 20 minut. Jeśli kasza szybciej wchłonie wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, dolać wrzątku.W czasie gdy kasza się gotuje posiekać drobno cebulę, a czosnek przepuścić przez praskę. Podsmażyć chwilę na oliwie, po czym dodać szpinak, który wcześniej można rozmrozić.Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku i jeszcze chwilę podsmażyć.Na czystej i suchej patelni uprażyć słonecznik i wsypać do miseczki.Na tej samej patelni uprażyć także sezam ze szczyptą soli ( powstanie tzw. gomasio ).Ugotowaną kaszę jaglaną połączyć ze szpinakiem, wymieszać i posypać uprażonym słonecznikiem i sezamem (posypki użyć wedle uznania, jeśli zostanie gomasio można zastosować jako posypkę do różnych kanapek).