KASZMIRSKIE NALESNIKI Z MAKI RYZOWEJ - TSCHUR TSCHUT
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Tschur tschut to bardzo cienkie naleśniki z mąki ryżowej, które wywodzą się z prowincji Kaszmir w Indiach. Jest to danie śniadaniowe, które je się z dowolnymi dodatkami.
Robi się je szybko wlewając bardzo płynna ciasto na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Legenda głosi, że stąd wzięła się ich nazwa - od dźwięku jaki wydaje ciasto w kontakcie z rozgrzanym metalem.


SKŁADNIKI

2 szklanki wody

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

pół łyżeczki soli

2 szczypty papryki chilli mielonej

1 szklanka mąki ryżowej

olej arachidowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
98
4,9%
Bialko
1,6g
1,1%
Weglow...
21,3g
10,6%
Tluszcze
0,5g
0,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wlej wodę do miski
  2. Dodaj przyprawy i mąkę ryżową
  3. Dokładnie wymieszaj tak, żeby uzyskać jednolitą konsystencję
  4. Rozgrzej mocno olej na patelni
  5. Nabierz ciasta w chochlę i wlej je na patelnię szybkim spiralnym ruchem od zewnątrz patelni do wewnątrz
  6. Od razu po wlaniu powinno być słychać charakterystyczny dźwięk i na cieście powinny pojawić się dziurki
  7. Smaż po minucie z każdej strony
  8. Naleśniki będą cienkie, chrupiące i kruche


Kaszmirskie nalesniki z maki ryzowej - tschur tschut Przepis