KASZMIRSKIE NALESNIKI Z MAKI RYZOWEJ - TSCHUR TSCHUT Kaszmirskie nalesniki z maki ryzowej - tschur tschut KATEGORIE Śniadania Kuchnia indyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Tschur tschut to bardzo cienkie naleśniki z mąki ryżowej, które wywodzą się z prowincji Kaszmir w Indiach. Jest to danie śniadaniowe, które je się z dowolnymi dodatkami. Robi się je szybko wlewając bardzo płynna ciasto na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Legenda głosi, że stąd wzięła się ich nazwa - od dźwięku jaki wydaje ciasto w kontakcie z rozgrzanym metalem. SKŁADNIKI 2 szklanki wodypół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)pół łyżeczki soli2 szczypty papryki chilli mielonej1 szklanka mąki ryżowejolej arachidowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 98 4,9% Bialko 1,6g 1,1% Weglow... 21,3g 10,6% Tluszcze 0,5g 0,8% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wlej wodę do miski Dodaj przyprawy i mąkę ryżową Dokładnie wymieszaj tak, żeby uzyskać jednolitą konsystencję Rozgrzej mocno olej na patelni Nabierz ciasta w chochlę i wlej je na patelnię szybkim spiralnym ruchem od zewnątrz patelni do wewnątrz Od razu po wlaniu powinno być słychać charakterystyczny dźwięk i na cieście powinny pojawić się dziurki Smaż po minucie z każdej strony Naleśniki będą cienkie, chrupiące i kruche